Çizgi romanın yaşayan efsanelerinden, eserleri müzayedelerde satış rekorları kıran, aynı zamanda sinema filmleriyle de dikkat çeken Enki Bilal, İstanbul’da. Sanatçının orijinal eserlerinin yer aldığı sergisi Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu’nda izleyiciyle buluşuyor.
Bilal’in Türkiye’deki ilk sergisi, onun hayranlarından biri olan ve yıllardır eserlerini toplayan koleksiyoner Murat Cem Şerbetçi’nin çabalarıyla hazırlandı. Sergide Şerbetçi’nin koleksiyonundan önemli eserler de yer alıyor. Bu eserler arasında, çok nadir görülen Horus heykelciği ile Enki Bilal tasarımı Hyperion saati de bulunuyor.
Bilal, serginin kendisi için özel bir önem taşıdığını çünkü İstanbul’u çok iyi tanıdığını söylüyor:
“Daha önce üç kere geldim İstanbul’a. Coğrafi olarak önemli bir şehir. Avrupa’daki büyük şehirler git gide aynı olmaya başlıyor. İstanbul’da her şeye rağmen farklılık var. Patlamaya hazır bir malzeme aslında İstanbul. Çünkü siyasi olarak Avrupa’ya açılmak istiyor ama kendi gelenekleri de var.”
‘Kartal İstanbul’un simgesi’
Bu sergi için Enki Bilal özel bir afiş çizdi. Sanatçı, merkezde bir kadın, arkasında kartal ve fonda caminin yer aldığı afişi nasıl tasarladığını şöyle anlatıyor:
“Kartalı seçtim çünkü İstanbul’un simgelerinden biri. Merkeze kadını yerleştirdim; kadını her şeyin çözümü olarak görüyorum. Erkeklerin beceremediği, yapamadığı şeyleri kadınların tamamlayacağına çok inanıyorum. Kurtuluşumuz kadınlarda.”
Yugoslavya doğumlu sanatçı, dünya halinden etkileniyor ve bunu eserlerinde de yansıtıyor: Yugoslavya’nın parçalanmasını, Doğu Blokunun dağılmasını, savaşları, köktendinci rejimlerin yükselişini onun çizgilerinde görebiliyoruz. Karanlık bir atmosferin hâkim olduğu destansı hikayeleri için “Ciddi konulara değiniyorum” diyor ve ekliyor:
“Önemli bulduğum konular bunlar. Karanlık görünseler de hep olumlu bir tarafla işe başlıyorum. Hem görseller var hem de yazılar. Görsel olarak karanlık bir şeyler gösteriyor, pek hoş olmayan konulara değiniyorum ama yazılarda hep bir ironi, espri vardır.”
Filmleriyle de tanınan bir isim Bilal. Bugüne kadar “Immortel / Kadın Tuzağı” - Türkiye’de de vizyona girmişti-, “Tykho Moon” ve “Bunker Palace Hotel”e imza attı. Ve yine burada da bambaşka dünyalar yaratırken, ‘dünyanın gidişatı’na ve yaşananlara dair sözünü söyledi. Bilal, sinema yaparak risk aldığını vurguluyor:
“Çünkü tam hâkim olmadığım bir şeyin içine girip ondan güzel bir sonuç yaratmayı umuyorum... Sanatsal olarak tabii ki sinema bana limitler sunuyor. Çizgide yapabildiğim kadar özgür değilim. Ama buna rağmen o risk beni heyecanlandırıyor. Sinema ve çizgi birbirini zenginleştiriyor. Yeni bir şekilde kendimi algılıyorum. Ve sinema yaparken çizmediğim için kendimi muhafaza etmiş oluyorum. Tekrar doluyor depo ve tekrar yaratabiliyorum.”
Kendini bir ‘hikaye anlatıcısı’ olarak nitelendiren ve “Çizgi roman insanların içindekileri kâğıda dökmesine yarıyor” diyen Bilal’in sergisi 2 Mayıs’a kadar izlenebilir.
1 Nisan 2009 Çarşamba
‘İstanbul patlamaya hazır bir malzeme’
Çizgi romanın ünlü ismi Enki Bilal, İstanbul’da sergi açtı. Sanatçı, ‘Avrupa’da büyük şehirler gitgide birbirine benziyor. İstanbul’da her şeye rağmen farklılık var’ diyor
Etiketler:
çizgi roman,
Enki Bilal,
Enki Bilal İstanbul’da,
sergi,
yapı kredi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder