1 Nisan 2009 Çarşamba

Japonlardan Kırşehir'e höyük müze

Japon Hükümeti tarafından, Kırşehir'in Kaman ilçesine, höyük şeklinde ve üzeri çimle kaplı modern bir müze yaptırıldı.
Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Genel Sekreteri Deniz Erbişim, temeli geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tanaka tarafından atılan müzenin açılışının yine aynı kişiler tarafından yapılacağını bildirdi.
Erbişim, şunları söyledi:
''Japon Hükümeti tarafından Kaman-Kalehöyük'e üzeri çimle kaplı, höyük şeklinde çok modern bir müze binası yaptırıldı. 436 milyon Japon Yeni tutarındaki müzenin ihalesi Japonya'da yapıldı. Temeli Kültür Bakanımız Ertuğrul Günay ve Japon Büyükelçisi Nobuaki Tanaka tarafından 25 Nisan 2008'de atıldı. İhaleyi kazanan Japon Kajima firması, tam 1 yılda inşaatı teslim etti. Üzeri çimle kaplı, höyük şeklindeki müzenin açılışını, yine temelini atan büyüklerimiz 8 Nisanda yapacaklar.''
DÜNYADA BENZERİ YOK
Müzenin benzerinin hiçbir ülkede bulunmadığını savunan Erbişim, şöyle devam etti:
''Höyük, yanı başında müzesi, enstitü binaları ve kütüphanesi, eserlerin saklandığı depoları ve özel dizayn edilmiş bahçesi bulunan dünyanın ilk arkeoloji merkezi burası olacak. Bu merkez, Anadolu arkeolojisini araştıracak bilim adamlarının vazgeçilmezi konumunda. Sadece Türkiye ve Japonya'dan değil, dünyanın birçok ülkesinden Kalehöyük'e çalışma yapmak üzere gelecek bilim adamı ve öğrenciler var. Bu merkez sayesinde Kırşehir ve Kaman ilçesinin ekonomik, sosyal, kültürel ve turistlik havası değişecek.''
KALEHÖYÜK
İç Anadolu'nun ortasında Kırşehir'in Kaman ilçesi Çağırkan Beldesi'nde bulunan, 280 metre çapında, 16 metre yüksekliğinde tipik bir Anadolu höyüğü olan Kalehöyük'te kazılar, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ile Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından yürütülüyor. Merkezin ve kazı heyetinin şeref başkanı olan Prens Takahito Mikasa, 31 Mayıs 1986 tarihinde, ilk kazmayı vurarak kazıları başlattı.
Merhum Prof. Dr. Tahsin Özgüç'ün bilimsel yardım ve katkılarıyla başlatılan ve sürdürülen çalışmalar, bugün de Özgüç'ün talebesi olan Prof. Omura tarafından yürütülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics