2 Mayıs 2009 Cumartesi

Organizatörler risk aldı, bu yaz müzik susmayacak

Krizin etkileriyle birlikte konser sezonunun sönük geçeceği konuşulsa da son günlerde verilen haberler hiç de öyle olmayacağını gösteriyor. Kültür sanat faaliyetlerinin azalmaya başladığı bugünlerde organizatörler, müzikseverlere dünya sanatçılarının konserlerini müjdelemeye devam ediyor.

20 yıldır konser vermeyen Leonard Cohen, en son 13 yıl önce sesi İstanbul semalarından yankılanan, Kelt müziğinin efsane ismi Lorena McKennit, Meksikalı gitarist Santana, dünyanın en başarılı gruplarından Linkin Park, Japon davulları gösterisi Kodo (15-16 Haziran, Harbiye Açıkhava Tiyatrosu) ve ilk kez Türkiye'ye gelecek olan Fatboy Slim (1 Ağustos 2009, Kuruçeşme), Türkiye'de sahne alacak isimlerden sadece birkaçı. Kriz şartlarıyla daralan imkânlara rağmen bu önemli sanatçıları Türkiye'ye getirmeyi başaran organizatörler için bu süreç ayrı bir macera. Sponsor desteği olmadığı için bilet satışlarına güvenerek girmişler işin içine. Konunun erbabı olanlar böyle bir ortamda konser düzenlemenin risk olduğunu söylese de risk almayı sevenler de yok değil. Sonuç ne olur bilinmez ama; küresel krize rağmen müzikseverlerin müziğe doyacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.


Konserler izleyici ilgisi sayesinde yapılacak

Görgün Taner (İKSV Genel Müdürü): İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak sanatçılarla elverişli koşullarda anlaşmanın yolunu aradık ve bulduk. Tabii ki belirli ölçüde riske giriyoruz. Ama izleyicilerin ilgisi sayesinde tüm bu konserleri sorunsuz gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Sponsorluk arayışlarımız sürüyor. Çok güçlü bir ekibimiz, büyük bir tecrübemiz ve çok önemli bir adımız var. Zaten bizim sermayemiz de bunlar. Bu güçten yararlanıyoruz. Konserlere ise izleyicilerin ilgisi çok iyi. Böyle bir kriz döneminde doğru fiyatlandırma yaptık diye düşünüyorum.

Henüz sponsor yok, ama risk almaya değer

Zümrüt Arol Bekçe (BKM Genel Müdürü): Cohen 20 yıldır konser vermiyor ve 2009 turnesine uzun uğraşlar sonucu Türkiye'yi dahil etmeyi sonunda başardık, mücbir sebep dışında hiçbir kriz bizi bu konserin riskini almaktan alıkoyamazdı. Seyircinin de aynı yaklaşımla Leonard Cohen'i İstanbul'da seyretme şansını kaçırmayacağını düşünüyoruz. Konserlerin sponsoru henüz yok. Ama şimdiye kadar gösterilen ilgiden memnunuz. Bilet satışına güveniyoruz. Bilet fiyatları da son derece makul. Boğaz'ın yanıbaşında dünyanın en büyük sanatçıları konser verecek, bu fırsatlar kaçmaz diyorum!

Bilet satışları eskisi gibi olmayacak

Cengizhan Yeldan (Organizatör): Leonard Cohen hiç risk değil. Herkes yıllardır bekliyordu. İlk gelenler bu sene kazanacak. Zaten bizim halkımız ilk kez gelenlere büyük ilgi gösterir. Geçen yıllarda Depeche Mode'u ben getirmiştim, 17 bindi seyirci sayısı, bu yıl biletler 7 binde kaldı. Bu garip bir durum, bir ilk. Santana'dan da çok umutlu değilim ben açıkçası. Bu yıl bilet satışları da eskisi gibi olmayacak. Çünkü halkın alım gücü düştü. İnsanlar artık eskisi kadar para harcamıyor. Birkaçı hariç büyük prodüksiyonlar zarar edecek.

Gerçekleşen konserlerin yelpazesi daraldı

Cem Yegül (Pozitif Yönetim Kurulu Üyesi): Gelen isimlere baktığımızda hepsi özenle seçilmiş. Biz kendi festivallerimizde ise çok dengeli bir program kurguluyoruz. Ülkemizde hayran kitlesi olan ve çok uzun zamandır beklenen isimlere festivallerimizde yer veriyoruz. Elbette bu yeterli değil. Seçimler doğru olsa bile sponsor desteği de önemli. Bizim sponsorlarımız, kriz ortamına rağmen festival ve konser etkinliklerini desteklemeyi sürdürüyor. Bilet satışlarından ve gelen ilgiden memnunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics