18 Mart 2009 Çarşamba

Ayn Rand'ın tarihi oyunu Plato-In sahnesinde

'Hayatın Kaynağı' ve 'Atlas Silkindi' kitaplarının yazarı Ayn Rand'ın tarihi oyunu '16 Ocak Gecesi' Plato Film Okulu'nda sahnelenecek1905-1982 yılları arasında yaşamış olan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok satan kitap olarak tarihe geçmiş ‘The Fountainhead’(Hayatın Kaynağı) ve ‘Atlas Shrugged’ (Atlas Silkindi) kitaplarının yazarı Ayn Rand’ın ‘16 Ocak Gecesi’ oyunu, Türkiye’de ilk kez Plato Film’in sahibi Sinan Çetin’in öncülüğünde genç bir kadro ile sahneleniyor. Oyunun ilk gösterimi 27 Mart 2009 tarihinde, 20.00’da Plato Film Okulu’nda yapılacak.
‘Geleceğin sinemacılarını ve tiyatrocularını yetiştiriyoruz’ felsefesi ile eğitim veren Sinan Çetin’in Plato Film Okulu’nda tamamı genç ve dinamik oyunculardan oluşan PLATO-IN tiyatro topluluğu tarafından sahnelenecek olan oyun, totaliter / insan karşıtı teori ve rejimlerin çöküşünü ve Amerikan dış politikasının özgürlükçü yapısını ele alıyor. 1934 yılında yazılan ‘16 Ocak Gecesi’ metni, oyunun tasarımcısı Haki Biçici tarafından günümüz koşullarına uyarlanmış, zamansız-mekansız bir atmosfer yaratılarak metnin anafikri global bir dile oturtulmuştur.

‘16 Ocak Gecesi’ üzerine
Ülkenin en büyük kibrit fabrikasının sahibi ‘Babamız’, 16 Ocak Gecesi, yaşadığı gökdelenin çatı katından düşmüş şekilde ölü bulunur. Bu bir intihar mıdır yoksa bir cinayet mi? Kibrit fabrikasının bodrumunda, sorgulayan ve sorgulananın belli olmadığı bir araştırma başlar ve ‘Babamız’n yakını olan herkes bu ölümü aydınlatmaya çalışır: Karısı, asistanı, güvenlik görevlisi, metresi… Aslında doğru ve yanlış yoktur, sadece yapılacaklar ve yapılmayacaklar vardır.
Sinan Çetin’in sahibi olduğu Plato Yayıncılık tarafından ülkemizde piyasaya çıkmış olan ve İzzeddin Çalışlar’ın çevirisini yaptığı Ayn Rand’ın 16 Ocak Gecesi oyunu Haki Biçici tarafından Plato Film Okulu sahnesine uyarlanıyor ve yönetiliyor.

Oyuncu kadrosunda İdil Arkut Malhan, Öykü Çelik, İsmail Kavrakoğlu, Ahmet Melih Yılmaz, Gökhan Tercanlı, Yeşim Sapmaz, Enis Boztepe, Raci Durak, Mertkan Arat, Yağmur Gören, Tolga Baş ve Nesrin Yılmaz’ın yer aldığı oyun, aynı zamanda Mehmet Selçuk Bilge’nin tasarlayacağı video-art çalışmalarla da desteklenecek şekilde sahneye konuluyor.
Plato Film Okulu’nun 80 kişilik sahnesinde haziran ayına kadar her hafta cuma günleri oynanacak ve biletleri Biletix’te satışa sunulacak oyunun son çalışmaları hızla devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics