15 Mart 2009 Pazar

Sofya’da iki Türk filmine ödül

Geleneksel film festivali ‘Sofya Film Fest’te Özkan Alper’in, ‘Sonbahar’ı ‘En İyi Film’, Hüseyin Karabey'in ‘Benim Marlon ve Brandom’u ‘En İyi Balkan Filmi' seçildi
Bulgaristan’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen, ülkenin en önemli uluslararası film etkinliği olarak kabul edilen "Sofya Film Fest" festivalinde iki Türk yönetmen ödül aldı.
Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen festivalde Özkan Alper, Türk-Alman ortak yapımı "Sonbahar" filmiyle "En İyi Yönetmen", Hüseyin Karabey de "Benim Marlon ve Brandom" filmiyle "En İyi Balkan Filmi" ödülünü kazandı.
Macar yönetmen Yanoş Sas başkanlığındaki uluslararası jüri, festivale katılan "En İyi Film" ödülünü ise yönetmen Doror Zahavi’nin İsrail-Almanya ortak yapımı "Babama" filmine verdi.
Alper’in "Sonbahar" filmi jüri tarafından "Hayattan ölüme doğru giden duygusal ve etkileyici bir sinema yolculuğu" olarak nitelendirildi. Alper, sertifika ile birlikte bin Avro para ödülü aldı.
Özkan Alper, festival programı kapsamında düzenlenen basın toplantısında, genç bir yönetmen olarak amacının "sadece film değil, sinema yapmak" olduğunu söyledi. Kendisinin de ait olduğu genç yönetmenlerin filmlerini izleyenlerle canlı bir diyalog içinde olmaya çalıştığını ifade eden Alper "İlk sanatsal filmim olan ’Sonbahar’ın ulusal ve çeşitli uluslararası festivallerde ödüller alması benim için büyük bir çalışma motivasyonu yaratıyor. Şu sıralarda birkaç ay içinde hazır olacak yeni bir film projesi üzerinde çalışıyorum" diye konuştu.
Festivalin "Balkan" yarışmasına katılan yedi film arasından birinci seçilen, Hüseyin Karabey’in Türkiye-Hollanda-İngiltere ortak yapımı "Benim Marlon ve Brandom" filmi de Bulgar sinema eleştirmenlerinin belirlediği "No Man’s Land" adlı "En İyi Balkan Filmi" ödülünü aldı. Bulgar eleştirmenleri, daha önce Saraybosna ve Traybeka festivallerinde ödül alan filmin yönetmeni Hüseyin Karabey’i "en iyi genç Türk yeteneklerinden biri" olarak nitelendirdi.
"13. Sofya Film Fest" programında Yesim Ustaoğlu’nun "Pandora’nın Kutusu", Semih Kaplanoğlu’nun "Süt", Derviş Zaim’in "Nokta" ve Nuri Bilge Ceylan’ın "Üç Maymun" filmleri de gösterildi. Bu filmler de jüri ve seyircilerin büyük beğenisini kazandı. Festival programı kapsamında 50’si dokümanter ve 112’si kısa metrajlı olmak üzere tüm dünyadan toplam 262 film gösterildi. Festivale, aralarında ünlü yapımcı, eleştirmen ve oyuncunun yer aldığı toplam 228 yabancı misafir katıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics