18 Mart 2009 Çarşamba

Kuşlar Adası

Çocuk Edebiyatı'nın değerli kalemi Nuran Turan, Türkiye'nin 1995 yılında Resmi Gazete'de ilan ederek onayladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni, çocukların anlayabileceği dilde kaleme alarak hikaye haline getirdi.
8-12 yaş aralığında çocuklara yönelik hazırlanan Kuşlar Adası,11 öyküden oluştu. Her bir öykü belirli bir hak ve 42 maddeyi içine alarak yazıldı. Her öyküde verilen mesajlar birbirini destekleyici ve biri diğerine uygun.
Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardımlaşma ve Kalkınma Vakfı tarafından yürütülen proje "Hakkım da Var, Öykülerim de!" Avrupa Birliği'nin mali desteğiyle özellikle çocukların, kendi haklarının farkına varmalarını amaç edindi.
Üç temel çalışmayı kapsayan projede, çocuk hakları için fantastik öyküler, çocuk hakları için görsel işitsel program yapımı ve söz konusu kitap ve DVD'nin yayılmasını hedefliyor.
Haklar, sadece insanlar onların farkında oldukları, üzerinde durdukları ve savundukları sürece etkilidirler. Çocuklar, kendi hakları olduğunu ve bunların neler olduklarını bilme hakkına sahiptir. Daha iyi bir geleceğe giden en emin yol, çocuklara yatırım yapmak olduğuna inanan Nuran Turan, bu duyguyla çocuk haklarını bilen, konunun üzerinde duran ve haklarını savunan bir nesli desteklemek, haklar konusunda yararlı bilgiler edinmelerini sağlamak üzere, çocukların kuşların kanadına tutunarak Kuşlar Adası'na seyahat etmelerini ve öykülerle çocuk haklarını öğrenmelerini sağlıyor.
Nuran Turan, sayıları 60'ı bulan kitaplarında yer alan, Atatürk, Yunus Emre, Mevlana ve Nasrettin Hoca gibi unutulmaz kişileri çocuklarla buluşturup tanıştırdı. Düş Gezgini, Kır Öyküleri çocuk kitabı serilerinin yanı sıra, Çocuk Sevgidir, Aspendos'ta 23 Nisan, Neval Anne ve Uzaylı Çocuk Ulya gibi 200'den fazla öyküsüyle çocuk edebiyatının en yaratıcı, en üretken ve en sevilen yazarlarından.
ÇİKEDAD Derneği ile birlikte çocuk kütüphanesini kurdu. Çocuk Edebiyatı Araştırmaları Enstitüsü kurulması ve Üniversitelerde Çocuk Edebiyatı kürsüleri kurulabilmesi için girişimlerde bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics