20 Mart 2009 Cuma

'Siyah' prenses 'beyaz' prense aşık olursa...

Pamukprensesi unutun! Artık "kömür prenses" için masal dünyası kapılarını aralıyor. Disney'in ilk siyahi prensesi Tiana, kendisi gibi siyahi olmayan, beyaz bir prense aşık olduğu için büyük bir haksızlıkla karşı karşıya...
ABD'nin ilk Afro Amerikan Başkanı Beyaz Saray'da iş başındayken Disney de Başkan'ına hizmet sunmakta gecikmiyor. Başkanı gibi siyahi bir prenses için kolları sıvayan film stüdyosu, Hollywood'u bu defa da Tiana isimli güzeller güzeli siyahi prensesiyle vurmayı hedefliyor.
Animasyon filmi için şimdiye kadar ilk defa siyahi bir karakter yaratan stüdyo, 'The Princess and the Fog' (Prenses ve Kurbağa) isimli çizgi filmiyle şimdiden birtakım tartışmaları alevlendirdi.
Disney, prensesini ve karakterlerin pek çoğunu siyahi ırktan yaratmış, ancak prens onların aksine beyaz. Bu durum birçok eleştirmenin filme tepki göstermesine neden oldu.
Eleştirmenler, masalın sonunun siyahi bir prens ve prensesin aşkıyla bitmesine şans tanınmadığını söyleyerek, kurbağanın beyaz bir prense dönüşmesine karşı olduklarını ifade etti.
İlk olarak 1937 yılında 'Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler' filmiyle bir çizgi prensesi beyazperdeye kazandıran Disney'in 2008'e kadar tasarladığı diğer prenseslerin rengi de beyazdı. Yine Disney'in karakterlerinden olan Pocahontas, melez kökenli Hintli bir prenses, Alaaddin'deki Jasmine ise Ortadoğulu görünümüyle dikkat çekmişti. Oysa hiç siyahi bir prenses çizgi sinemaya henüz hoş geldim dememişti.
Tiana'yla bunu kıran Disney, klasik bir kurbağa öpme hikayesinden yola çıktığı filminde, prensese kendi ırkından olan bir prensi uygun bulmamış, aksine yine 'beyaz'la yoluna devam etmiş. Bunu bir hayalkırıklığı olarak niteleyen eleştirmenler gibi şimdiden prensesin fanatiği olmuş sinemaseverler de aynı düşüncede.
'Siyahi aşkın yeterli olmadığı' düşüncesinde olan bir hayran, "Sanki siyahi bir adam hiç prenses olamazmış gibi bir imaj sergileniyor" şikayetinde bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics