8 Mart 2009 Pazar

İzmir’de kukla günleri

İzmir Uluslararası Kukla Günleri 12-21 Mart tarihlerinde düzenlecek. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek etkinliğe altı ülkeden 12 kukla grubu katılacak
Üçüncü Uluslararası Kukla Günleri için geri sayım başladı. 12- 21 Mart arasında festivalin gerçekleşeceğini belirten İzmir Uluslararası Festival Direktörü Selçuk Dinçer, “Bu yıl festivale 6 ülkeden 12 kukla grubu katılarak 14 gösteri sergileyecek. Avusturya, İtalya, Fransa, Rusya, Bulgaristan ve Türkiye'den gruplar İzmir geneline yayılmış salonlarda 39 gösteri gerçekleştirecek” dedi.
Sabancı Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Güzelyalı Kültür Merkezi, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi ve Fuar Gençlik Tiyatrosu'nda gösterilerin seyirciyle buluşacağını belirten Selçuk Dinçer, şöyle dedi:
“Katılacak gruplar tamamen profesyonel ve kendi alanında son derece yetkin işler yapan gruplar. Özellikle yurt dışından gelen gruplarımız dünyanın çeşitli yerlerindeki festivallere katılıp, sayısız gösteriye imza atmış isimlerden oluşuyor. İtalya'dan gelen ‘Controluce Theatro D'Ombra' dünyanın en saygın gölge tiyatrosu topluluklarından biri. Festivalde bir gölge opera sahneleyecekler. Avusturya'dan Avrupa'nın en iyi kuklacılarından biri sayılan ‘Karın Schafer' festivalimiz de yer alacak. Bu yıl organizasyonumuza 10 gün de 12 bin seyirci bekliyoruz.”
Kukla Günleri'nde salonlardaki gösterilerin yanı sıra kuklayı İzmirliler'in ayağına götüreceklerini belirten Dinçer, ‘Forum Bornova Alışveriş Merkezi'nin ev sahipliğinde 14-15 Mart'ta program dahilinde ‘Açıkhava Kukla Şenliği' düzenleyeceklerini anlattı. Selçuk Dinçer şöyle dedi:
“Kuklayı sokağa taşımayı çok uzun süredir düşünüyorduk. Bütün sanatseverlerden salonlarımıza gelmesini bekleyemeyiz. Bu şekilde kuklayı insanların ayağına götüreceğiz. 7'den 77'ye herkesin kendi için çok önemli bir sanatsal aktivite olarak katılabileceğini sağlayacağız. Ayrıca, ‘Karagöz Figürleri' sergisi, ilköğretim öğrencilerinin yaptığı kuklalardan bir sergi, Fransa'dan katılan Daniel Raffael gösteriler yapacak. ‘İbiş' gösterilerimiz olacak. Çocuklar için kukla yapım atölyesinde anında kendi kuklalarını üretecekler. İzmir genelinden 15 okulun katılacağı ‘Kukla Oyun Yarışması' da düzenliyoruz. Hazırladıkları kukla oyunlarıyla yarışacaklar. Beş kişiden oluşan jüri ilk üçe giren oyunu seçecek.”
'KUKLAYA İLGİ ARTIYOR'
Kukla Günleri'nin sponsorları arasında ticari destekçi olarak Forum Bornova Alışveriş Merkezi ve Yükseliş Şirketleri Grubu'nun yer aldığını belirten Dinçer, şöyle konuştu:
“Yerel yönetimlerden İzmir Büyükşehir, Konak ve Karşıyaka Belediyeleri destek veriyorlar. İstanbul Avusturya Kültür Ofisi, İzmir İtalyan Konsolosluğu ve İzmir Fransız Kültür Merkezi; kültürel sponsorlarımız arasında yer alıyor. Kukla'ya her geçen gün ilgi çığ gibi artıyor. Kukla'yı öğrenmek isteyen, izleyici olarak ilgilenmek isteyen, çocuklarının kukla ile ilgilenmesini isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kukla sanatı İzmir'le bütünleşti. Kukla'yı İzmir ile bütünleşmiş bir marka yapmak amacımız var.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics