10 Mart 2009 Salı

Peki bu hangi Shakespeare

Yıllardır bir bilinmez olarak devam ediyor William Shakespeare... Böyle biri yaşadı mı, yoksa tüm oyunlar başkaları tarafından mı yazıldı? Bilinmiyor... Bazı görüşler sarayda bulunan bir grubun oyunları yazdığı ve böyle bir imza attığı yönünde. Bazıları oyunları devrin önemli yazarlarından Christopher Marlowe’un yazdığını, bazıları ise Francis Bacon olduğunu söylüyor ve Shakespeare’in sadece bir oyuncu olduğunu savunuyor. Bu belirsizlikler daha tam olarak çözülmemişken 1610 tarihli bir William Shakespeare portresinin bulunduğu açıklandı. Ama yine de portredekinin oyuncu mu yoksa yazar mı olduğu bilinmiyor. İlk William Shakespeare portresi olduğu düşünülen çalışma Hükümdar II. Charles dönemine ait ve Gerard Soest imzasını taşıyor. Eserin ilk sahibi ise Shakespeare’in yakın arkadaşı ve aynı zamanda en iyi müşterisi olan Southampton Kont’u...
Portrenin Cobbe Ailesi tarafından satın alındığı ve Hampshire’daki bir müzede korunduğu; daha sonra da Surrey’e gönderildiği tahmin ediliyor. Eser şu anda National Trust’a ait bir binada bulunuyor. Aile üyelerinden Alec Cobbe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Üç asırdan beri ailemizin elinde bulunan bu portrenin kime ait olduğunu bilmiyorduk. Hatta bir ara Sir Walter Raleigh’a ait olduğunu bile düşündük” yorumunu yaptı.
Birmingham Üniversitesi bünyesinde Shakespeare araştırmalarını sürdüren ve dünyanın en ünlü Shakespeare uzmanlarından biri olan Emeritius Profesör Stanley Wells ise “Bu tablo 1616’da 52 yaşında hayata gözlerini yuman William Shakespeare’in ölümünden altı yıl önce yapılmış” şeklinde konuştu.
Öte yandan, kimi Shakespeare hayranları, ölümünün üzerinden 400 yıl geçmesine rağmen Shakespeare’in daha önce hiç bilinmeyen yüzlerce eserinin gün ışığına çıkarıldığını iddia ediyor. Grubun liderliğini yapan Dr. John Casson başka bir iddia daha ortaya atarak “William Shakespeare’e ait olduğunu sandığımız oyunların asıl yazarı Elizabeth döneminin diplomatı olan Sir Henry Neville’dir” demişti.
Aynı zamanda bir kitabı da bulunan Dr. Casson, Enter Pursued by a Bear adlı kitabında, Shakespeare’in ilk yayımlanan şiirinin Phaeton Sonnet, ilk komedi oyununun Mucedorus, ilk trajedisinin ise Locrine and Arden of Faversham olduğunu iddia etmişti. “400 yıldan sonra Shakespeare’in erken zaman sanat çalışmalarını görebiliyoruz. Bundan önce Shakespeare’in ilk yapıtlarının 1590’lı yılların başına ait olduğunu düşünürdük. Ancak bunun yanlış olduğunu 400 yıl sonra anlayabildik” yorumunu yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics