24 Nisan 2009 Cuma

12. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başlıyor!

12. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bu yıl İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle 5 - 17 Mayıs tarihleri arasında seyirciyle buluşuyor. Bugüne dek, başta Türkiye den ustalar olmak üzere Japonyadan Arjantine, Norveçten İrana geniş bir yelpazeden 150 grubun kukla ve gölge tiyatrosu yorumlarını izleyiciyle buluşturan festival, bu yıl da yine pek çok ilke imza atacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği nin desteğiyle düzenlenen Kukla Festivali, 5 - 17 Mayıs tarihleri arasında ilgiyle izlenecek pek çok gösteriye ev sahipliği yapacak. Festival, bu yıl, Türk Tiyatro Tarihinde bir mihenk taşı, Geleneksel Türk Tiyatrosunun yaşamasına önemli katkılar sağlayan Prof. Dr. Metin And anısına ithaf edilmiştir.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da farklı kültürlerden, modern ve geleneksel kukla örneklerinin sahneleneceği festivalde ayrıca Endonezyalı bir gölge oyunu sanatçısı üzerine Shadow Master, TRT Yapımı Gölgenin Canı belgeseli ve Karagöz yapım ve oynatım tekniklerini anlatan Türk-Alman ortak yapımı Hayal belgeselleri gösterilecek. Kentin çeşitli bölgelerinde yapılacak atölye çalışmaları, Mısır Kuklası Sergisi ve İstanbul Modern de yapılacak Akdeniz Kuklası Sempozyumu da ilgi çekecek.Bu yıl festivalde Fransa, Rusya Federasyonu, Macaristan, İspanya, İspanya/Brezilya Ortak Yapımı, Japonya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Yunanistan, İran, İtalya ve Türkiye den seçkin gruplar katılıyor.

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Genel Sanat Yönetmenliğini yürüten ve 33 yıldan bu yana Kültür Mirasımız Karagöz oyunlarını çağdaş yorumla yazıp sahneleyen Cengiz Özek, 5 kıtada, 25 ülkede, 75 şehirde geleneksel Türk Tiyatrosu özelliklerinden hareketle yazdığı çağdaş oyunlarıyla gösteriler yaptı ve yapmaya devam ediyor. Aynı zamanda UNIMA (Uluslararası Kukla Birliği) üyesi de olan Özek, Festival kapsamında Büyülü Ağaç ve Çöp Canavarı adlı oyunlarını Türkiye adına seyirci ile buluşturacak. Ayrıca Karagöz Atölye Çalışmaları ile Dünyada ve Türkiye’de kukla sanatı konulu bir söyleşi gerçekleştirecek.

İstanbul da bir kukla devi: Philippe Genty
5 Mayıs 2009 Salı günü başlayacak olan festivalin öne çıkan ismi Philippe Genty. Festival dünyaca ünlü Fransız Kuklacı Philippe Genty Topluluğunu Türk izleyicisiyle ilk kez buluşacak olan “Zigmund Follies” adlı oyunlarıyla ağırlayacak. Objelerin fantastik dili üzerine çalışmalarını sürdüren Philippe Genty, dans, ışık, obje, hareket ve tiyatroyu bir arada kullanıyor ve bunu ustalıkla yaparken seyirciyi adeta büyülüyor. Philippe Genty Topluluğu festival bünyesinde İBB Şehir Tiyatroları Yeni Harbiye sahnesinde 12-13-14 Mayıs tarihlerinde 3 gün süreyle atölye çalışması gerçekleştirilecek.

Akdeniz Kuklası Sempozyumu
Festival bünyesinde 5-6 Mayıs 2009 tarihlerinde İstanbul Modern de Akdeniz Kuklası Sempozyumu gerçekleşecek. Sempozyumda “Akdeniz de Kukla Geleneği”, “Karagöz ve Akdeniz Kuklasına Etkisi”, “Akdeniz de Kukla Etkileşimi” ve “Akdeniz Kuklası ve Toplum - Dün ve Bugün” adlı başlıklar altındaki konular tartışılacak.

Mısır Kuklası Sergisi
Ülkemizdeki Karagöz Sanatının kaynağı kabul edilen ve Prof. Dr. Metin And\’ın ısrarla üzerinde durduğu Memlük Gölge geleneği özel bir sergi ile İstanbul\’da. Prof. Dr. Nabil Bahgat tarafından bir bölümü Berlin Müzesi, Kahire İslam Müzesi gibi müzelerden derlenen Geleneksel Mısır Kuklaları Sergisi\’nde yer alan 60\’dan fazla birbirinden farklı tarzda el yapımı nadide kuklalar ve gölge figürlerinin bir çoğu Aragouz geleneğini yansıtıyor.

Festival hakkında detaylı bilgiye;
Kukla İstanbul
Tel: 0212 243 47 04- 0212 243 06 02 numaralı telefonlarından ulaşılabilir.
Festival biletleri, Biletix ten ve oyunlardan bir saat önce salon gişelerinden temin edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics