24 Nisan 2009 Cuma

Kim demiş yazmayı bıraktı diye?

Geçtiğimiz günlerde basın sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre Latin edebiyatının en önemli isimlerinden Gabriel Garcia Marquez'in yazmayı bıraktığı ve bundan böyle kitap yazmayacağı ifade edilmişti.
New York Times Gazetesi, 82 yaşındaki Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez’in "Artık yazmayı bırakacağım" dediği yönündeki açıklamaların doğru olmadığını yazdı.
'Büyülü gerçeklik' akımının öncüsü, 'Yüzyıllık Yalnızlık'ın 'babası', Latin edebiyatının önde gelen yazarlarından 82 yaşındaki Gabriel Garcia Marquez'in yazı yazmayı bıraktığı yolundaki söylentilere New York Times gazetesi nokta koydu.
Marquez'in yayıncı temsilcisi Carmen Balcells'in geçtiğimiz günlerde Şili'de yayınlanan La Tercera gazetesine verdiği demeçte "Garcia Marquez`in bundan sonra hiçbir şey yazacağını düşünmüyorum" diye konuşmasının ardından edebiyat dünyası ve ustanın okurları büyük bir hayal kırıklığına uğramıştı.
Marquez`in bir daha yazmayacağına dair söylentilere rağmen, yazarın dostlarından Kolombiyalı yazar Plinio Apuleyo Mendoza'nın "Yeni bir roman üzerine çalışıyor" yönündeki ifadesi de soru işaretlerine neden olmuştu.

NEW YORK TIMES "YAZACAK" DİYOR
New York Times Gazetesi, 82 yaşındaki Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez’in "Artık yazmayı bırakacağım" dediği yönündeki açıklamaların doğru olmadığını, Latin Amerikalı yazarın, "Bırakmak ne demek, yaptığım tek şek yazmak" dediğini belirtti.

SANATKAR MORLUKLAR
Gazetenin ’Sanatkár Moruklar’ başlıklı haberinde, ileri yaşlarına rağmen yazmaya, üretmeye devam eden yazarlardan söz edilirken 80'li yaşlarında şiire yönelen Thomas Hardy'den, başyapıtlarını hayatlarının son yıllarında yazan Ernest Hemingway ve William Faulkner'den de bahsediliyor.
New York Times ayrıca, Edward Said’in ilerleyen yaşlarında pek çok sanatçının daha erotik ve yaratıcı olduğu yönündeki tespitlerine de yer verdi.
Bunlar arasında özellikle ve öncelikle Marquez’in son kitabı ’Benim Hüzünlü Orospularım’daki 90’lık bir adamın genç bir kadınla olan aşkına dikkat çekilirken Picasso’nun resimlerinde de bu izlerin kolaylıkla görülebileceği belirtildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics