20 Nisan 2009 Pazartesi

'Lost' rehberi bulunur

Biraz geç oldu ama dört başı mamur bir başucu eseri oldu! 'Lost' neden çağımızın en büyük popüler kültür olayı? Televizyon yazarı Emrah Güler sosyolojik, psikolojik ve kültürel olarak inceledi, dizi fenomeni 'Lost'un rehberini hazırladı.
Dünya üzerinde soluk alıp veren bir canlıysanız ‘Lost’u da mutlaka duymuşsunuzdur. Siz de neden bir televizyon dizisine bu kadar kaptırıldığına, kafa yorulduğuna şaşırıyorsanız Emrah Güler’e kulak vermenizi öneririm. Güler’in yazdığı, Doğan Kitap etiketli ‘Lost Başucu Kitabı’, ‘Bilim ve inancın sürekli karşı karşıya geldiği Lost, Batı Uygarlığı’nın çöküşüne nasıl ayna tutuyor?’ sorusundan başlıyor, diziyi sosyolojik, psikolojik ve kültürel olarak inceleyip, televizyon eleştirmeni olarak da yorumluyor.
ABC’de ilk yayınlandığı 2004’te bölüm başına 16 milyon izleyici ortalamasına ulaşan bir dizi ‘Lost’. 2005’te ‘En İyi Drama Dizisi’ dalında Emmy, 2006’da ‘En İyi Televizyon Draması’ dalında Altın Küre ve 2006’da ‘En İyi Oyuncu Kadrosu’ dalında SAG Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülün sahibi. Bir uçak kazasıyla hayatları tamamen değişerek her şeye sıfırdan başlama fırsatı yakalayan, bir adada bambaşka bir boyutta yaşayan bir grup insan... Kendine ait karakteri olan ve bir insan gibi konumlandıran tropikal bir ada... Zekice kurgulanmış, sürükleyici bir senaryo... Her bölümün ardından tartışmalar başlıyor, fikirler üretiliyor, tahmin yürütülüyor. Blog’lar, forumlar, siteler, kulüpler...
Dizi tartışmaları bitmiyor. Sawyer’ın sahilde okuduğu kitapların özel bir anlamı var mı? Bilim ve inancın sürekli karşı karşıya geldiği ‘Lost’, Batı Uygarlığı’nın çöküşüne nasıl ayna tutuyor? Ada neden bazılarının iyileşmesine yardım ederken, diğerlerini hasta ediyor? ‘İkiz Tepeler’ olmasaydı, neden ‘Lost’ da olmazdı? Robinson Crusoe’dan altı yüzyıl önce hangi İslam düşünürü ıssız ada edebiyatının kapılarını açtı? Ve en önemlisi, ‘Lost’ neden çağımızın en büyük popüler kültür olayı? ‘Lost Başucu Kitabı’ ile Emrah Güler cevap veriyor.

‘Böyle bir rehber hazırlama amacınız neydi?
Çeşitli dergi ve gazetelere televizyon eleştirileri yazıyorum. Geçen sene başında ‘Lost’un dördüncü sezonunu izlerken, iki yıl içinde ‘Lost’ hakkında 20 küsur yazı yazdığımı fark ettim. ‘Lost’ dünyasına hâkimim, hatta çevremdekiler için bir tür ‘Lost Danışma Merkezi’ne dönüştüm. ‘Lost’la ilgili web sitelerinin çoğu zaman yardım etmekten çok kafa karıştırdığını görünce, böyle bir rehber kitap hazırlamaya karar verdim.

Diziyi ilk ne zaman izlediniz? Sonra kafayı ‘Lost’a neden bu kadar taktınız?
‘Lost’ başlamadan önce çekilen pilot bölümüyle ilgili internette dolaşan haberler ilgimi çekti. Pilot bölümün, 13 milyon dolarla televizyon tarihinin en pahalısı olduğu ve yayınlandığı kanal ABC’nin iki yöneticisinin diziye onay verdikleri için işlerinden çıkarıldıkları bilgilerinden sonra bir merak uyandı bende. Etkileyici karakterler ve doğaüstü temalarıyla, ilk bölümünden sardım ‘Lost’a. ‘İkiz Tepeler’ ve ‘The X-Files’ hayranı olarak, ‘Lost’un giderek çetrefilleşen öyküleri, büyüyen mitolojileriyle doğaüstüne ve bilimkurguya göz kırpan yapısı beni hemen içine çekti. Üçüncü sezonun ortalarında sıkı bir izleyiciden mütevazı bir fanatiğe dönüştüm.

Kitaptan önce seyirci olarak ‘Lost’a ne kadar vaktinizi veriyordunuz?
‘Lost’un bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biri, haftada bir bölüm izlemekle yetinen izleyiciyi de, günde 10 saatini internette geçiren saplantılı fanatiği de orta noktada buluşturabilmesi. Ben sanırım bu skalada ortalarda bir yerdeyim. Her bölümden sonra mutlaka birkaç saatimi internette geçiriyorum.

‘Lost’ severler diziyi zaten A’dan Z’ye biliyor. Neden alsınlar bu kitabı?
Diziyi A’dan Z’ye bilmek imkânsız! ‘Lost’, sonsuz detaylar ve bağlantılar, tartıştıkça daha da karmaşıklaşan temalar ve her türlü yoruma açık, büyüyen mitolojilerden oluşuyor. Örneğin tamamladıktan bir ay sonra kitabı gözden geçirdiğimde tamamen aklımdan çıkmış, ama o sırada izlediğim bölümde beni yeni bir yola çıkaran detaylarla karşılaşıyorum.

Neler var kitapta?
‘Lost’, beş yıldır devam ediyor ve doğal olarak önemli ayrıntılar, karakter bağlantıları unutuluyor. Kitabın amacı, dizinin herhangi bir aşamasındaki ve her yapıdaki izleyicinin başvurabileceği bir rehber görevi görebilmesi. Karakterler hakkında ayrıntılı analizler, bölümlerin önemi, Sawyer’ın okuduğu kitapların ne anlama gelebileceği ya da dizide geçen popüler kültür referansları dizini, bütün olarak izleme deneyimini zenginleştirmeyi hedefliyor. Geri dönüş, şimdiki zaman ve gelecekte geçen anlatımların kronolojik sıraya dizildiği tarih çizelgesi ya da adadaki mekânlarla ilgili gezi rehberi gibi bölümler de, kafa karışıklıklarını gidermeye yönelik olarak hazırlanmış bölümler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics