20 Nisan 2009 Pazartesi

Bu kafatası Kleopatra'ya mı ait?

Mısır'da uzun zamandan beri yapılan kazı çalışmaları sonrasında Kraliçe Kleopatra ve sevgilisi Mark Anthony'nin mezarlarının bulunduğu iddia edildi.
Bulunan kalıntıların onlara ait olduğu doğrulanırsa, bu, 21. yüzyılın en büyük keşfi olacak.
Mısır'ın kuzeyindeki İskenderiye kentinde süren arkeolojik kazılarda, Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın gömülü olabileceği yerin tespit edildiği belirtiliyor.
Çalışmayı yürüten arkeologlardan Zahi Hawass, Kleopatra'nın tanrıçası olarak adlandırdığı İsis'e ait bir tapınağın altında gömülmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu ifade ediyor.
İskenderiye'de bulunan Taposiris Magna tapınağının yaklaşık 20 metre altında üç mezar tespit edilirken bunların Kelopatra ve sevgilisi olarak bilinen Mark Anthony'ye ait olabileceği söyleniyor.
Kazılar üç yıldır sürmekte. Eğer kazılarda çıkan bulgular doğrulanırsa, arkeologlar, bunun 21. yüzyılın en büyük buluşu olabileceğine dikkat çekiyor.


KAZILAR ERTELENEBİLİR
Aynı zamanda Mısır Tarihi Eserler Bakanı olan Hawass, Kleopatra'nın cesedinin mumyalanmış olabileceğini ve böylelikle ona ait pek çok işaretin de yanında bulunabileceğini söylüyor.
Romalı yazar Plutarch'a göre Kleopatra ve sevgilisi Mark Anthony öldükten sonra birlikte tapınağın altına gömülmüş. Bu tespitten yola çıkan Dominik Cumhuriyeti'nden arkeolog Kathleen Martinez, keşfedilen mezarlardan birinin bu çifte ait olabileceği üzerinde duruyor.
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e ait yazlık bir sarayın kazı alanının hemen yanı başında bulunmasından dolayı kazıların sonbahara kadar ertelenebileceği de öne sürülüyor.


GERÇEKTEN GÜZEL Mİ?
Mısır Kraliçesi Kleopatra'ya ait bulgular, onun bilindiği kadar güzel olmadığı yönündeydi. Ancak kazı çalışmalarında bulunan paralara yansıyan Kelopatra'nın yüzünün çok güzel resmedildiğini söyleyen arkeologlar, çirkin olduğuna dair çıkan söylentilerin de bununla birlikte çürütüldüğünü söylüyor.
Şimdiye kadar beyazperdede de Kleopatra'nın hayatına dair pek çok film çekillmiş, en akılda kalanı ise kuşkusuz Elizabeth Taylor ve Richard Burton'ın başrolünü paylaştığı 1963 tarihli 'Cleopatra' filmi olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics