8 Nisan 2009 Çarşamba

Fransa ile aramızdaki buzlar Türkiye Mevsimi'nde eriyecek

Türkiye, 1 Temmuz'da başlayıp 9 ay sürecek "Fransa'da Türkiye Mevsimi"nde kültür-sanat etkinlikleriyle Fransa'ya konuk olacak. Etkinlikler, AB'ye giriş sürecinde yara alan iki ülke ilişkilerinin düzelmesi için de bir fırsat.

Ülkemizin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkiler son günlerde önemli ölçüde yara aldı. İlişkilerin tekrar iyileşmesi için iki ülkenin de önünde oldukça önemli bir fırsat var. 1 Temmuz 2009-31 Mart 2010 arasındaki 9 aylık süreçte gerçekleşecek "Fransa'da Türkiye Mevsimi"nde Türkiye, 400'ü aşkın etkinlikle Fransa'nın konuğu olacak. Türkiye'nin kültür ve sanatın farklı disiplinlerindeki üretimi, Fransa'nın dört bir yanında tanıtılacak. Fransa'da Türkiye Mevsimi'ne büyük önem veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile birlikte büyük bir sergi açılışı gerçekleştirecek. Mevsimin Türkiye Komiseri ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner, bu çalışmaların Türkiye'nin kendini Fransa kamuoyuna anlatması açısından önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin AB yolculuğundaki olumsuzlukları da kıracağını söylüyor.

Etkinliklerin organizasyonunu her iki ülkenin Dışişleri ve Kültür bakanlıklarından temsilcilerin katılımıyla oluşturulan 'Karma Organizasyon Komitesi' yürütüyor. Çalışmalarına 2008 Şubat'ından beri devam edilen mevsim için yapılan proje başvurularından 400'e yakını kabul edildi. Etkinliklerin ülkenin tüm renklerini açığa çıkaracak nitelikte olduğunu söyleyen Görgün Taner, "Önemli olan kendimizi doğru anlatabilmek, önyargıların kırılmasını sağlayarak, Türkiye'ye daha objektif gözlerle yaklaşılmasını kolaylaştırmak." diyor. Görgün Taner, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katkısı konusunda özellikle Fransa kamuoyunda soru işaretleri bulunduğunu, bu etkinlikle Avrupa kültürüne katkımızın ne olacağının altını çizmek istediklerini söylüyor. Taner, Mevsim çerçevesinde Fransa'dan Türkiye'nin birçok iline basın ziyaretleri gerçekleşeceğini ve ekonomi alanında da iki ülke arasında çok büyük çıkarma yapılacağını ifade ediyor.

Gül ile Sarkozy buluşacak

Mevsimin diğer bir önemi de iki ülke cumhurbaşkanlarını buluşturacak olması. 11 Nisan'da etkinliğe destek vermeleri için işadamlarıyla toplantı yapacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve her defasında Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Sarkozy, 8 Ekim'de Mevsim kapsamında bir araya gelecek ve Paris'in ünlü sanat mekânı Grand Palais'deki İstanbul temalı sergiyi birlikte açacak. Etkinlik kapsamında şu ana kadar yapılan çalışmalarda Ermeni diasporası da hiçbir zorluk çıkarmamış, aksine önemli yardımlarda bulunmuş. Özellikle Ermeni diasporasının yoğun yaşadığı Marsilya ve Lyon gibi kentlerde belediyeler çalışmalara büyük katkı sağlıyor. Görgün Taner, bu durumu şöyle ifade ediyor: "Lyon Belediye Başkan Yardımcısı Kepenekyan, bize destek olacağını söyledi ve projeler için yer temin etti. Türkiye'nin yaptığı açılımlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyareti, içinde bulunduğumuz konjoktür itibarıyla olumlu adımlar."

Etkinlik programı çok renkli Mevsim'in açılış etkinlikleri kapsamında Paris'in ünlü Trocadéro Meydanı'nda düzenlenecek Mercan Dede ve Anadolu Ateşi gösterileri, Louvre Müzesi'ne bağlı Tuilleries bahçelerinde açılacak 'Türk Kahvesi', Grand Palais'deki 'İstanbul' temalı sergi, Eiffel Kulesi'nin Türkiye renkleriyle ışıklandırılması, Louvre Müzesi'nin ev sahipliği yapacağı, 'Topkapı Sarayı Müzesi Kumaş Koleksiyonu Kaftanları' sergisi, Ara Güler Retrospektifi, Erik Truffaz-İlhan Erşahin Quartet Turnesi, Bordeaux-Aquitaine ve Montpellier Ulusal Orkestraları'nın Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, Ferhan-Ferzan Önder gibi Türkiye'nin klasik müzik alanındaki önemli solistlerini ağırlaması da dikkat çeken etkinliklerinden birkaçı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics