
Şiiri anlamanın dil ile başladığını, doğru manayı anlamanın dilin en iyi şekilde kullanılması gerektiğini söylerken, şu zaman itibari ile Türkçenin mana yönünden gitti-gidecek bir hale geldiğini vurgulayan Özel konuşmasına şöyle devam etti:
`Osmanlıda şiir; eğitimin bir yansıması, eğitimin döndüğü bir eksendi. Okullarda şiir eğitimi verilmez fakat okuma bilsin ya da bilmesin herkes şiir hakkında bir fikre sahip olur şiirin bir güzellik ifade edip etmediğini anlardı. Bu kazanılmış olan bir şahsiyetten ileri gelmektedir. Cumhuriyetten sonra yapılan tercüme şiirleri durumu tersine çevirmiş mananın tamamen kaybolmasına neden olmuştur.`
Örnek olarak okuduğu eski ve yeni tercüme şiirleri ile konuyu özetlerken okunan şiirler salonda eğlenceli dakikaların yaşanmasını sağladı.
Ayrıca şiirin Osmanlıdaki ve bizim kültürümüzdeki yerinden bahsederken, şiirin kesinlikle zamanının politik fikirlerinden, şairin felsefi ve dini düşüncelerinden ayrı düşünülmemesi gerektiğini vurguladı.
Bir saatten fazla süren söyleşi, 20 Nisan pazartesi günü saat 18.30`da Taksim Tarık Zafer Tunaya Kültür merkezinde tekrar düzenlenecek...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder