9 Nisan 2009 Perşembe

Erzurumlu`nun destanlaşan mücadelesi

Erzurum`un Rus işgaline karşı yaptığı savunma, Ermeni zulmünü anlatan belgesel roman `Soğuk Cennetin Çocukları` kitapçılardaki yerini aldı.
Erzurumlu Eşref Özoltulular tarafından kaleme alınan `Soğuk Cennetin Çocukları` adlı belgesel roman Erzurum Kitaplığı yayınevi tarafından yayınlandı. Erzurum`un Rus işgalinde neler yaşadığı, tehcir, Ermeni zulmü, Erzurumluların Ruslara karşı verdikleri mücadele 2 yıl 11 ay süren acı dolu yılların izlerini silemediği hatıraların yer aldığı romanda anlatılanlar belgelerle destekleniyor.
Erzurum Kitaplığı sorumlusu Muammer Çelik, uzun uğraşlar sonucu hazırlanan belgesel romanda şehrin yaşadıklarının ilk kez edebi bir dille anlatıldığını söyledi. Yazar Eşref Özoltulular`ın kitabı hazırlarken o dönemde yaşayanların anlatımlarından yola çıktığını ve elde edilen belgelerle kitabın yazıldığını belirtti. Erzurum`un yaşadığı acıların hep anlatıldığını ama hiçbir zaman bunun yazılmadığını ifade eden Çelik, hazırlanan bu 654 sayfalık kitapla Rus işgali ve sonrasındaki yaşanan acıların edebi bir dille roman haline getirildiğini kaydetti. Çelik, `Erzurum`un işgal yılları ile ilgili kaynaklar sınırlıdır. Edebiyata yansıması olmamıştır. Eşref Özoltulular yakın çevresindeki birinci ve ikinci kuşak görgü tanıklarından derlemeler yaptı. Kantarcızade Mustafa Bey, Yarbay Twerdo Kheflo`nun anılarından, elliye yakın konuyla ilgili kitaptan istifade ederek, dönemi ve şehrin ileri gelenlerinin romanını yazdı.`dedi.

1 yorum:

  1. Gençliğe yönelik olarak hazırlandığı belli olan günümüz Türkçesiyle yazılmış bir roman. Bu tür romanlarda, dil en büyük sorun. Bir kere eski türkçeyle başladınızmı öyle devam etmek zorunda kalıyorsunuz ki buda kitapta dikkati dağıtacak sayılamayacak sayıda dipnot demek anlamına geliyor. Zaten artık günümüzde zabit, matlup, hicret, mülazimisani,münzevi, menfi gibi kelimeler kaç kişi tarafından kullanılıyorki. Kitapta anlatılmak istenen olay ön plana çıkarılıp dil ikinci plana atılmış. Yararlı ve okumaya değecek bir çalışma. En azından vermek istediği bir mesaj var ve bunuda fazlasıyla başarıyor.

    YanıtlaSil

Clicky Web Analytics