13 Mayıs 2009 Çarşamba

Bırakın eski filmler hayatı tatlandırsın

Altın Palmiye alan filmlerin en iyilerini seçen Telegraph gazetesi, birinciliği Fellini’nin La Dolce Vita’sına verdi. Siz Cannes’a gidemeyebilir ya da Trevi Çeşmesi’ne atlayamayabilirsiniz ama bir klasik için ekran karşısına geçerek hayatınızı tatlandırmanız pekâlâ mümkün

Sinema dünyasının nefesini tutarak beklediği Cannes Film Festivali, Peter Docter’in yönetmenliğindeki La-haut filmiyle bugün başlıyor. Bu yıl 62.si düzenlenen festival 24 mayısa kadar sürecek. Jüri başkanlığını Fransız oyuncu Isaballe Huppert’in yapacağı festivalin bu yılki jüri üyeleri arasında yönetmen Nuri Bilge Ceylan, İngiliz yazar Hanif Kureishi, oyuncu Shu Qi, Amerikalı yönetmen James Gray ve Koreli yönetmen Lee Chang-dong yer alıyor. Festivalde toplam 52 filmin gösterimi yapılacak, bunlardan 46 tanesi dünya prömiyeri Cannes Film Festivali’nde gerçekleşecek. 120 ülkeden bin 670 filmin katıldığı festivalde, filmler arasında yapılan eleme sonucunda bu sayı 52’ye indirildi.
Dünyanın en önemli film festivali olan ve dünyanın en iyilerinin birbiriyle yarıştığı Cannes Film Festivali’nde tüm bunların yanında, en merak edilen konu bu yıl Altın Palmiye’nin kime gideceği...
Altın Palmiye için yarışacak 20 filmin her biri birbirinden iddialı. Quentin Tarantino’dan Ken Loach’a, Michael Haneke’den Lars von Trier’e kadar, dünya sinemasının en başarılı yönetmenlerinin filmleri büyük ödül için yarışıyor. Telegraph gazetesi yazarları ise şimdiye kadar Altın Palmiye kazanan filmler arasından kendi ilk onunu seçti. İşte Telegraph gözünden 62 yıllık Cannes maratonunun gerçek şampiyonları:

1960 - Tatlı Hayat / La Dolce Vita (Federico Fellini)
Cannes’ın verdiği altıncı Altın Palmiye Fellini’nin efsanevi Tatlı Hayat filmine gitmişti. Dünya çapında başarı kazanan yapım, aynı zamanda üç Oscar’a da aday oldu.

1936 - Leopar / Il Gattopardo (Luchino Visconti)
Giuseppe Tomasi Di Lampedusa’nın klasik romanından uyarlanan film, Visconti’nin en pahalı, iddialı ve kimilerine göre en iyi filmi addediliyor.

1976 - Taksi Şoförü / Taxi Driver (Martin Scorsese)
Rakipleri Alice Artık Burada Yaşamıyor ve Komedi’nin Kralı gibi filmleri geride bırakıp ödülü kucaklayan Scorsese’nin Taxi Driver’ı, Travis Bickle karakteriyle de hafızalardan silinmiyor.

1984 - Paris, Texas (Wim Wenders)
1976’dan beri sekiz kere aday gösterilerek bir Cannes efsanesine dönüşen Wenders, Sam Shepard senaryosu, Harry Dean ve Nastassja Kinski gibi oyuncuların da katkılarıyla 1984 yılında ilk kez ödülü kucakladı.

1989 - Sex Ve Yalanlar / Sex, Lies and Videotape (Steven Soderbergh)
Soderbergh’in ödülü kazanması Amerikan bağımsız sinemasının dönüşü olarak addedildi. Soderbergh Altın Palmiye’yi kazanırken, James Spader da en iyi aktör dalında ödüle layık görüldü.

1993 - Piyano/ The Piano (Jane Campion) and Hoşça Kal Cariyem / Farewell My Concubine (Chen Kaige)
19. yüzyılda geçen bir aşk öyküsünü anlattığı filmiyle, Altın Palmiye’yi kucaklayan tek kadın yönetmen olan Campion, ödülünü Kaige’nin politik epiği Hoşça Kal Cariyem’le paylaştı.

1994 - Ucuz Roman / Pulp Fiction (Quentin Tarantino)
Kieslowski’nin Kırmızı’sını geride bırakarak, ödülü kazanan Tarantino Ucuz Roman’la tüm dünyada büyük yankı uyandırmış ve ününe ün katmıştı.

1996- Yatak Oyunları / Secrets & Lies (Mike Leigh)
1993 senesinde Çıplak’la En İyi Yönetmen dalında ödül kazanan Leigh, asıl başarısını Yatak Oyunları filmiyle gösterdi. Film aynı zamanda Brende Blethyn’e de En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırdı.

2004 - Fahrenheit 9/11 (Michael Moore)
1956 yapımı Since Le Monde Du Silence Back filminden sonra, belgesel dalında ödüle layık görülen ilk yapım olan Moore’un Bush yönetimden duyduğu sıkıntıyı konu alan Fahrenheit 9/11, hem festivallerde hem de gişelerde Moore’un yüzünü güldürdü.

2008 - Sınıf / Class (Laurent Cantet)
Yarışmada ödül kazanan filmler her daim tartışma konusu olsa da, Fransa’nın çürümeye yüz tutmuş eğitim sistemine dramatik bir dokunuşla yanıt veren Cantet’in bu yarı belgesel filmi herkesin beğenisini toplamayı başardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics