12 Mayıs 2009 Salı

Broadway’i sarstı, sıra Bostancı’da

Broadway ve West End’de kapalı gişe oynamaya devam eden Avenue Q müzikali, başta Engin Alkan olmak üzere başarılı oyuncularıyla İstanbulluların kaçırmaması gereken bir gösteri
2003 yılında Broadway’de sahnelenmeye başlanan, 2005 senesinden bu yana başta Londra olmak üzere dünyanın önemli şehirlerinde seyirciyle buluşan, Broadway ve West End’de kapalı gişe oynamaya devam eden Avenue Q müzikali, İstanbul’da seyircisiyle buluşmaya devam ediyor. Başrollerini Emre Altuğ, Demet Tuncer, Volkan Severcan, Engin Alkan, Melis Sökmen, Cenk Sökmen, Ayumi Takano, Melda Gür ve Boğaçhan Sözmen’in paylaştığı müzikal, toplumsal olgulardan insanların dayanışma öykülerine dek birçok konuyu içinde barındırıyor. Robert Lopez ve Jeff Marx’ın yazdığı, Volkan Severcan’in yönettiği, Bora Severcan’in Türkçeye uyarladığı müzikal, Murat Kodallı direktörlüğündeki canlı orkestra eşliğinde sergileniyor.
Avenue Q, üniversiteden yeni mezun, henüz gerçek hayata gözlerini yeni açan Princeton adında bir gencin New York’a büyük hayaller ve küçük bir bütçe ile gelmesini anlatıyor. Ev ararken tüm Avenue’ları tarayan Princeton, kısa zamanda bütçesinin ancak Avenue Q’a yeteceğini keşfediyor. Komşuları; işsiz bir komedyen ile terapist nişanlısı, biri tembel ve diğeri muhafazakâr bankacı iki genç, internet bağımlısı canavar, bir yuva öğretmeni.... Çocuk yıldız Gary Colman ise Princton’tan sorumlu apartman görevlisidir. Princeton yeni arkadaşları ile birlikte iş bulmak, aşk ilişkileri ve yaşamın amacı gibi konularda çabalarını anlatırken, kendisini sokağın tam ortasında ilişkilerin çok samimi olduğu bir dünyanın içinde bulur.

Kuklalarla sunulan bir dünya
Avenue Q müzikalini Türkçeye uyarlayan Bora Severcan’ın metni olduğu gibi çevirmesi, müzikalin orijinal halini görmemiz açısından çok büyük önem taşıyor. Yöneten Volkan Severcan, gösterinin dramatik yapısını kuklalarla ön plana taşıyarak; metni daha bir teatral hava içerisinde yorumlaması da Avenue Q için çok önemli bir artı. Susam Sokağı‘nın vazgeçilmez kuklalarını anımsatan karakter resimleri, bazen oyuncuların da önüne geçebiliyor. Özellikle de Demet Tuncer’in ve Engin Alkan’ın profesyonel olarak kukla işini çözümlemeleri, diğer oyuncuların basite indirgemeci karakter analizlerini bizlere hissettirmiyor. Zaten Demet Tuncer’in Türk Tiyatrosu’nun vazgeçilmez müzikal oyuncusu olduğunu düşünürsek oyunun Kate Monster’in muhteşem bir elde hayat bulduğunu anlarız.
Princeton karakteri ile karşımıza çıkan Emre Altuğ izleyici için büyük bir soru işaretiydi. Emre Altuğ, elindeki kukla ile oynarken ciddi sorunlar yaşıyor. Özellikle de Demet Tuncer’in şahane yorumu karşısında çok zayıf kalıyor.

Muhteşem bir oyuncu; Engin Alkan
Engin Alkan’ın müzikal oyuncusu olamayacağını düşünerek oyunu seyredenler büyük bir şaşkınlık yaşadılar diyebilirim. Engin Alkan, müzikalin ana karakterlerini oynamıyor olsa da sahnedeki ritmiyle müzikalin en başarılı oyuncusu. Aşk ve gay olgularının tartışıldığı; kıskançlık ve birliktelik duygularının ön plana çıktığı yerlerde Engin Alkan’ın mükemmel oyunculuğu devreye giriyor. Boğaçhan Süzmez’in ve Ayumi Takano’nun oyunculukları ise çok zayıf. Sahnede ciddi anlamda düşünerek rollerini oynamalılar. Özellikle de Takano müzikal oyuncusu olamayacak kadar zayıf bir rol ortaya koyuyor. İzleyenler bunu rahatlıkla anlayabiliyorlar. Melda Gür, Bora Severcan ve Melis Sökmen hızlı giden konu içinde başarılılar.
Avenue Q müzikali, Demet Tuncer’in ve Emre Altuğ’un esas karakterleri oynadığı toplumsal bir aşk öyküsü. Arkadaşlık ilişkileri, hayaller ve yaşamın savurduğu insanların hayatları konunun ana unsurlarını oluşturuyor. Murat Kodallı’nın bazı anlardaki yanlış ritimlerini saymaz isek, West End’deki müziklerle eş değer bir gösteri var ortada. Volkan Severcan’ın başarılı yönetimi oyunculukların ön plana çıkmasını sağlıyor. Bu müzikal olağanüstü ışıkları ve muhteşem oyunculukları ile sezonun kaçmayacak bir gösterisi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics