14 Mayıs 2009 Perşembe

Denizkabuğu bozkırda unutuldu mu?

İlk uzun metrajlı filmi 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak'la başta İstanbul Film Festivali olmak üzere pek çok uluslararası festivalden ödül alan Ahmet Uluçay'ın Aralık 2007'de 'motor' dediği ikinci filmi 'Bozkırda Deniz Kabuğu'nun çekimleri yılan hikâyesine döndü.
Kış sahneleri Mart 2008'de tamamlanan filmin, yaz ve bozkır bölümlerine, aradan bir yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen bir türlü başlanamadı. Projeye 225 bin TL destek vermeyi kararlaştıran Kültür ve Turizm Bakanlığı ise film belirtilen sürede tamamlanmadığı için ilk etapta verdiği 190 bin TL'nin iadesi için mahkemeye müracaat etti. Yapımcı şirketin Uluçay'ın sağlık sorunları sebebiyle kendisine İranlı bir yönetmeni yardımcı olarak vermeyi düşündüğü de ifade ediliyor. Filmin çekilemeyen sahneleri için Afyon'un Dinar ilçesi, Mardin ve Niğde'nin Bor ilçesinde mekân araştırması yapılmıştı. Yeterli büyüklükte bozkır bulmakta zorlanan ekip, şimdilik Mardin'e sıcak bakıyor.
Çekimlerin yapıldığı Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik köyü sakinleri, filmin bir an önce bitirilmesini isterken çekim sürecindeki belirsizliğin, hastalıkla mücadele eden ve "Film çekemezsem ölürüm" diyen Ahmet Uluçay'ı olumsuz yönde etkilediği konuşuluyor. Başlangıçta yönetmenin sağlık sorunları yüzünden çekimleri ağır ilerleyen filmin esas probleminin maddi sebepler olduğu, yapımcının yeni kaynak ve sponsor bulmak için çabaladığı, Tepecik kahvehanelerinde en çok konuşulan konular arasında. Bu arada komedyen Cem Yılmaz da yapımcıya ortaklık teklifinde bulunarak filmin tamamlanması için yardımda bulunabileceğini söylemiş.
Ahmet Uluçay'ın en büyük hayali olan 'Bozkırda Deniz Kabuğu'nun oyuncuları da yine Tepecik'ten seçilmiş. Çoban Yakup'u oynayan Serkan Özcan, Tavşanlı'da bir okulda çaycılık yapıyor. Ahmet Tepe, bilgeyi oynuyor. Emekli öğretmen Mehmet Gürleyen, bir öğretmeni canlandırıyor. Uluçay'ın, bozkırda dolaşırken bulduğu bir deniz kabuğundan esinlenerek senaryosunu yazdığı film, 60'lı yıllarda yoksul bir Anadolu köyünde geçiyor. Yakup'un köyün yakınından geçen trende gördüğü ve kendisine mendil veren bir kıza âşık oluşunun anlatıldığı filmde cinler, hayaletler, körler, sakatlar, deliler ve şizofrenler de yan hikaye olarak yer alıyor. Uluçay'ın 'Yalın ve güzel bir öykü. Görsel bir insanlık senfonisi.' dediği 'Bozkırda Deniz Kabuğu'nu, Tepecik köylüleri kadar, 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' filminin tadı damağında kalan sinemaseverler de sabırsızlıkla bekliyor. Dileriz yapımcı elini çabuk tutar da 2009 başında gösterime gireceği duyurulan film, en azından bu yıl bitmeden beyazperdeye çıkma şansı bulur.

Uluçay'a belgesel sürprizi!
Sinemaya olan tutkusu üzerine yüzlerce yazı yazılan Ahmet Uluçay'ın 'Bozkırda Deniz Kabuğu' filmi bitmemişken, filmin yapımcısı Tayfun Delice'nin Uluçay belgeseli çekmek için girişimde bulunduğu ortaya çıktı. NTV haber sunucularından Banu Güven tarafından çekileceği söylenen belgeselin nasıl şekilleneceği netleşmedi. Aylar önce kendisiyle görüşüldüğünü doğrulayan Güven, "Böyle bir düşünce vardı. Daha sonra Tayfun Delice ile görüşemedik. Eğer çekilecekse yeniden görüşmemiz gerekecek." dedi. Uluçay'ın hayatını konu alan bir belgesel daha önce 'Asıl Çekemesem Ölürdüm' başlığıyla gösterilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics