10 Mayıs 2009 Pazar

Oyuna gelmeyin, 'Oyun'u izleyin!

Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Kulübü'nün düzenlediği 'Tiyatro Festivali' kapsamında kulüp öğrencileri tarafından hazırlanan Vasıf Öngören'in yazdığı Arda Öztürk'ün yönettiği, 'Oyun Nasıl Oynanmalı?' adlı oyun 12 Mayıs Salı günü galasını yapıyor.
Burkay Dokuyucu, Burcu Sanem Turan, Candaş Çetinkaya, Mahmut Bozaklı, Duygu Çelebi, Ayşem Yurtseven, Melis Şenol, Ahmet Çalı, Hakkı Ahsen Akkaş, Cihan Esen, Cansu Dağ, Irmak Bayram, Orçun Kaplan, Ayşe Balmumcu, Can Dural, Ezgi Göçücü, Evren Özcan, Ziyahan Çetin, Özge Kahraman, Emrah Günaydın, Ecem Yalım, Barış Mesci, Ceren Okur, Bahadır Erol, Asya Aslan, Ali Cihan Keleş, Çisil Egeli ve Gülce Karacaoğlan'ın rol aldığı oyun, Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç salonunda 19.30'da sahnelenecek.
Yönetmen'in notu;
"Son yıllarda dünyada ve ülkemizde izleyici (halk), içi boşaltılmış, salt eğlence içerikli televizyon programları ile kuşatılmış durumdadır. Bu yolla zihnimiz sürekli meşgul tutulmakta, hayatımız biz farkında olmadan başkaları tarafından yönetilmektedir. Çünkü çok fazla düşünmemiz bazı “önemli adamlar”ın işine gelmemektedir.
Bu perde arkasındaki önemli adamların istediği şey; bilinci ve düşünme yetisi kapalı bir toplum yaratmaktır. Bu yüzden sürekli olarak düzmece yarışmalar, gerçek hayatla alakası olmayan pembe diziler, önceden planlanmış tartışma (hatta kavga) içerikli televizyon programları v.b. yolu ile bir “beyinsizleştirme operasyonu”na tabi tutulmaktayız. Halkımızın büyük bir kısmı pop-star yarışmaları, evlilik programları ve dedikodu haberleri ile uyuşturulurken, özellikle genç kesim ünlü olma ya da kolay yoldan para kazanma umudu ile kandırılmakta ve sömürülmektedir.
Vasıf Öngören’in 1974 yılında yazdığı “Oyun Nasıl Oynanmalı?” oyunu ise konusu itibariyle para ödüllü bir yarışma programını ele alıyor. Yarışmada gösterilen oyunda, gecekonduda yaşayan bir işçi ailesinin güzel kızı olan Sevil’in, bir film yıldızı olup, fakirlikten zenginliğe yükselme çabası işleniyor. Amaçları Sevil’i ünlü ve zengin bir kişi haline getirmek olan yarışmacılar, oyunun içindeki bu oyunu verdikleri kararlarla yönlendiriyorlar ve böylece “Bir oyun nasıl oynanmalı?” sorusu sorgulanmış oluyor. Ünlü ve zengin olmak adına çiğnenen değerlerin sorgulandığı oyunda, günümüzde de gerek sinema, gerekse televizyon programları aracılığı ile halkın nasıl “uyutulduğu” da gözler önüne seriliyor.
Biz de günümüzü daha çok yansıtabilmek için oyunumuzun yarışma kısmına “seyirci” unsurunu yerleştirmeyi uygun gördük. Ayrıca her gün televizyonda izlediğimiz programların yozlaşmışlığını ve çürümüşlüğünü vurgulamak adına oyunumuzun yarışma bölümünde temelde ciddi, ama görünüşte gülünç, abartılı ve karikatürleştirme işleminin özü olan “grotesk” üslubu kullanmaya; oyun bölümünde ise klişeleşmiş Yeşilçam oyunculuklarına yaklaşmaya çalıştık. Başarılı olmuş olmak dileği ile; iyi seyirler…"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics