13 Mayıs 2009 Çarşamba

Şipşak Godot, şipşak Ulysses

Küçük mavi kuşlar, nam-ı diğer Twitter sitesi, edebiyat klasiklerini 140 vuruşta özetledi. Beckett’in Godot’yu Beklerken’i, “Vladimir ve Estragon bir ağacın yanında durup Godot’yu bekliyorlar. Durumları güncellenmiyor”a dönüştü. Joyce’un Ulysses’inin başına geleni ise hiç sormayın daha iyi!
Edebiyatın unutulmaz eserleri popüler websitesi Twitter’da 140 karaktere sığdırılırsa ne olur?
Charles Dickens, JD Salinger ve Jane Austen site kullanıcıları tarafından romanları birkaç cümleyle anlatılan yazarlardan sadece bazıları. Romanların özünün üç mısralık haiku biçiminde sunulması, e-postalarını birkaç dakika içinde kontrol etmeyi, yüzlerce sayfalık roman okumaya tercih eden günümüz okuyucularının hoşuna giderken, edebiyat tutkunları ise durumdan biraz şikayetçi.
Samuel Beckett’in Godot’yu Beklerken: “Vladimir ve Estragon ağacın yanında durup Godot’yu bekliyorlar, durumları güncellenmiyor.”
Yayımlandığı zaman büyük tartışmalara yol açan ünlü DH Lawrence romanı Lady Chatterley’s Sevgilisi romanı ise yalnızca tek bir cümleyle özetleniyor: “Sosyetik bir kadın, bir bekçiyle kırıştırır.”
Yazar Tim Collins yapılanların dalga geçmek maksatlı olmasına rağmen, sanat ve eğitim için yeni kapılar aralayabileceğini düşündüğünü belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Sitenin kullanıcılara arkadaşlarıyla beyin fırtınası yoluyla iletişim kurmalarına olanak sağlayan ‘hashtag’ özelliği yaratıcı işbirliği anlamında oldukça yararlı. Belki de Twitter’ın sanatsal bir form olarak potansiyelini daha yeni yeni anlamaya başlıyoruz.”
Bu hafta Mini Twitter Kitabı adıyla yayımlanan Mr Collins işin ironik yanının kısaltmakta en çok zorlandığı romanın James Joyce’un tıpkı Twitter güncellemelerinde olduğu gibi bilinç akışı yöntemiyle yazılan Finnegan’ın Uyanışı olduğunu belirtti.
Birkaç cümleyle dünyanın en önemli romanları:
Ulysses - James Joyce: Adam Dublin sokaklarında yürür. Gününün her bir detayına şahit oluruz. Muhtemelen Tweeter’da fazla takılmış olmalı.
Büyük Umutlar - Charles Dickens: Yetime gizli aşkı tarafından para verilir. Miss Shavisham olduğu sanılırken, Magwitch çıkar.
Çavdar Tarlasında Çocuklar - JD Salinger : Zengin züppe küçük kız kardeşi dışında herkesin sahte olduğunu sanır. Bir sinir krizi geçirir. Mark Chapman şu an John Lennon’u takip ediyor.
Aşk ve Gurur - Jane Austen: Kadın korkunç gözüken bir adam olan Darcy ile tanışır. Aslında iyi biri olduğu anlaşılır ve birlikte olurlar.
Bridget Jones’un Günlüğü - Helen Fielding: Aşk ve Gurur’dan bir farkı yoktur. Darcy ile tanışılır. Kötü gibidir ama iyi çıkar, mutlu mesut yaşarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics