10 Mayıs 2009 Pazar

Mısır Gölge Kukla Sergisi; Kuklanın Serüveni

MISIR KUKLA SERGİSİ, Prof.Dr. Nabil Bahgat’ın derlemesiyle 5-17 Mayıs’09 tarihleri arasında, MARJİNART’da!
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin desteğiyle düzenlenen 12.Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında dünyaca ünlü ve gölge kukla sanatının önemli aktörlerinden biri olan Mısırlı Prof. Dr. Nabil Bahgat, Mısır Gölge Kukla Sanatının nadide eserlerinden oluşan değerli bir koleksiyonu 5-17 Mayıs tarihleri arasında MARJİNART’da İstanbulluların seyrine sunuyor.
Berlin Müzesi ve Kahire İslam Müzesi’nden, bir bölümü Prof.Dr. Nabil Bahgat tarafından derlenen 60 eser, el yapımı kukla ve gölge figürlerinden oluşuyor. Koleksiyonun Memlük Gölge Kukla Sanatı olan “Aragouz” geleneğini yansıtan eserleri de içeriyor. Ülkemizdeki “Karagöz” geleneğinin kaynağının da Memlük dönemine dayandığı, çıkış noktasının Mısır olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Nabil Bahgat, festival bünyesinde 5-6 Mayıs tarihlerinde İstanbul Modern’de Akdeniz Kuklası Sempozyumu’na da katılarak konuya dair araştırma ve değerlendirmelerini aktaracak.

Prof.Dr. Nabil BAHGAT
Mısır Hilwan Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mısır Ulusal Kukla Sanatları Merkezi kurucusu ve yönetmeni Prof. Dr. Nabil Bahgat, oyun yazarı, yönetmen, kukla tasarımcısı, fotoğraf sanatçısı, tiyatro eleştirmeni ve “Aragouz” gölge kuklaları oynatıcısıdır. Ayrıca WAMDA Oyuncuları topluluğunun kurmuştur. Mısır’da ilk kukla festivalini ve ilk Mısır Folklorik Kukla Sanatı Forumu’nu o gerçekleştirmiştir. Bahgat, dokuz oyun, sekiz belgesel, beş kitap ve birçok makale yazarıdır. Gerçekleştirdiği birçok Mısır Folklorik kukla sergisinin yanı sıra folklorik sanatlarla ilgili fotoğraf sergileri de düzenlemiştir. Ülkesinde ve dışında, Unesco’nun çeşitli merkezlerinde 50 den fazla workshop, “Aragouz” gölge kukla gösterileri düzenledi. WAMDA Oyuncuları ile birlikte, “Our Shadows” projesi kapsamında 120 oyunla 40 bin kişiye ulaştı. Birçok uluslararası festivale katıldı ve ödüller aldı.
Sergi 17 Mayıs’a kadar Pazar Pazartesi hariç, diğer günlerde 11:00-19:30 saatleri arasında izleyiciye açık olacak.Marjinart Kukla İstanbul, Şehit Muhtar Mh. Taksim Akarcası Sk. No: 4/4 Taksim Beyoğlu İst.
Bilgi İçin 0 212 251 16 22

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics