11 Mayıs 2009 Pazartesi

Yunanistan’da ‘Karagöz’ yası

Geçen çarşamba günü sergileyeceği oyuna giderken merdivenlerden düşen ve vücudunda ciddi yaralanmalar oluşan Yunan gölge oyunu ustası Evgenios Spatharis, kaldırıldığı Atina Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.
85 yaşındaki ustanın kaybı, ülkeyi yasa boğdu. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Spatharis’in gölge oyununa hayatını adadığını, bir kuşağın büyümesinde emeği olan ustanın herkesin kalbine çok yakın bir insan olduğunu söyledi. Yunan hükümeti ise, çarşamba günü düzenlenecek olan cenaze töreninin tüm masraflarını üstlendiğini açıkladı.
Tüm Yunanistan’da tanınan Karagözcü Spatharis, toplumun iyi ve kötü yanlarını esprili bir dille ortaya koyan kambur Karagöz tiplemesiyle, bir kuşağın çocukluğuna damgasını vurmuştu. İşe gençlik yıllarında ressam olarak koyulan, ardından sayısız çocuk kitabını resimleyen Karagözcü, mesleğini ustaların ustası olarak bilinen ve yine bir gölge oyunu ustası olan Sotiris Spatharis’ten devralmıştı. Karagöz’ü 1954 yılından bu yana New York’tan Paris’e, Brüksel’den Mısır’a taşıyan ve sayısız ödül kazanan “hayalbaz”, aynı zamanda Atina’daki Uluslararası Gölge Oyunu Müzesi’nin de kurucusuydu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics