12 Mayıs 2009 Salı

Sanatın kötü çocuğu uslanıyor

Bir kafatasını paha biçilmez elmaslarla süsledi o. Hatta tartışılan ve “sanat” olarak adlandırılmayacak yapıtlar üretti. Hem sanat dünyasının en zengin sanatçısı, hem de kötü çocuğu oldu. Şimdiye kadar her yaptığı ile sanat izleyicisini şaşırtan Damien Hirst, bunu bir kere daha başardı. Ama bu kez daha farklı bir şekilde...
Damien Hirst, yağlı boya tablolardan oluşan yeni bir koleksiyon hazırlamak için fırçayı eline aldı ve kollar sıvadı. Üstelik gözü yükseklerde olan Hirst, sergisini Titian, Rembrandt ve Velazquez gibi ustaların eserlerinin bulunduğu, Londra’daki Wallace Collection’da açacak. Çağdaş sanatın ünlü ismi, böylece kendini ciddi bir ressam olarak kanıtlamayı amaçlıyor. Hirst, Lucian Freud’dan sonra Wallace Collection’da sergi açmış ilk yaşayan sanatçı olacak. Freud, sergisini 2004 yılında açmıştı. Eserleri daha çok Londra’daki White Cube ve New York’taki Gagosian gibi modern sanat galerilerinde sergilenen Hirst, bu kez yapıtlarının geçmişle derinden bir bağ taşıdığını söylüyor ve onları oldukça geleneksel bir şekilde sergilemeyi amaçlıyor. Hirst eserleri ve sergisi ile ilgili “Yeni tablolarımı burada sergilemeyi seçtim çünkü onların bir aile koleksiyonu olması gerçeğini seviyorum. Yeni eserlerimin bir şekilde diğer dönemlerden kalan eserlere yakın bir duruşları var” diyor. Geçmişten farklı olarak Hirst, bu kez tablolarını asistanlarının yardımı olmadan tamamen tek başına yapmış. Zengin sanatçının noktalı resimlerinin büyük bölümü, Hirst imzası taşısa da asistanlarının elinden çıkmıştı.
Damien Hirst’ün yeni koleksiyonu 25 tablodan oluşuyor ve The Blur Paintings adını taşıyor. Koleksiyonda Hirst’ün iki adet oto-portresi ve en sevdiği motiflerin başında geçen kuru kafalar da bulunuyor. Sergi ekim ayında ziyaretçilere açılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics