10 Mayıs 2009 Pazar

Orhan Pamuk Endülüs'te

2006 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk, İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinin tarihi kentlerinden Granada'da düzenlenen kültür ve sanat festivali ''Hay Festival''e katıldı.
Festival kaspamında bu akşam Carlos V Sarayı'nda edebiyat ve kültürlerle ilgili bir konferansa katılacak olan Orhan Pamuk, İspanyol basınına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB'ye giriş sürecine de değindi. Türkiye'nin AB'ye giriş temasından gerek AB gerekse de Türkiye'nin artık ''yorulduğunu'' belirten Pamuk, ''AB, geleceğinden dolayı endişeli ve bundan dolayı da yeterince sorunu var. Türkiye de demokrasisi, liberalizmi ve ifade özgürlüğünden dolayı endişeli'' dedi.
Irak'ın ABD tarafından işgalinin, Türkler'in Avrupa isteğinde olumsuz etkiler yarattığını savunan Pamuk, ''ABD'nin ve tüm Batı toplumunun prestiji, bu savaştan dolayı Türkiye'de çok düştü. Türkler, Avrupa isteklerinde heyecanlarını kaybettiler. Ama herşeye rağmen Türk halkının AB ile birleşmek istediğine inanıyorum. Türkiye'nin, AB üyesi olacağına dair ben de ümidimi kaybetmiyorum'' değerlendirmesinde bulundu.
Pamuk ayrıca, ifade özgürlüğünün her zaman savunucusu olmayı sürdüreceğini bildirdi.
ABD'nin yeni başkanının Barack Obama olmasıyla ilgili yöneltilen bir soruya ise Pamuk, ''Bu seçimden dolayı memnunum. Ama insanlıkla ilgili tüm umutlarım ABD başkanlarına göre değişmiyor'' yanıtını verdi.
Bu arada 57 yaşındaki yazar, çok görmek istediği Endülüs'e yaşamında ilk kez geldiğini belirterek, ''Endülüs, Türkler için çok önemli. Kültürü ve özellikle mimarından dolayı benim için de. Belki buraya gelmekte geç kaldım ama hayatta asla geç diye birşey yoktur'' diye konuştu.
Öte yandan roman yazma sanatı üzerine bir deneme kitabı hazırlığı içinde olduğunu ve sonbaharda Harvard Üniversitesi'nde bunu sunacağını ifade eden Pamuk, ayrıca İstanbul ile ilgili yeni bir roman da yazdığını açıkladı.
''Hay Festival''e hafta içinde yazar Elif Şafak da konuk olarak katılmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics