7 Mayıs 2009 Perşembe

Edip Cansever'le başbaşa bir 'yalnızlık'

Türk edebiyatının önemli şairlerinden Edip Cansever’in ölümsüz mısraları “Sevda Bir Ateş Buldu Sende” başlıklı dinletiyle 11 Mayıs Pazartesi akşamı ilk kez şiir severlerle buluşacak.
“İkinci Yeni”nin önde gelen şairlerinden olan Edip Cansever, genellikle sıradan insanın çevresiyle ve yaşamla uyumsuzluğunu, iletişimsizliğini dile getirdi. Şiirini uyumsuz ve trajik olarak kavradığı bu yaşam ilişkileri içinde, varoluşçu özellikler taşıyan bir çizgide oluşturdu; kapalı bir imge anlayışının egemen olduğu yapıtlar verdi. Daha sonraki yıllarda, bilinç akışı benzeri bir teknik kullanarak, zihinsel-psikolojik bir düşünce şiirine yöneldi; yaşamın “anlamsız/saçma” olarak kavranan durumunu temalaştırdı.
“İnsanın insandan başka dayanağı yok. Yalnızlık bile, başka insanların varlığı bilindikçe bir anlama kavuşuyor. Öyleyse bizim yalnızlık dediğimiz şey, kendine yönelme, kendini yakından inceleme yetisi olmalı. Buysa şiire çok yatkın bir durum; olup bitenlerin hesabını kendimizden sormak gibi bir şey…” (Edip Cansever)
“Sevda Bir Ateş Buldu Sende” başlıklı dinletide, Cansever’in şiirleri, sanatının “tema”larıyla örtüşen bir müzik eşliğinde izleyiciye sunuluyor; kısacası “sözel bir resital”...
“Sevda Bir Ateş Buldu Sende”
Edip Cansever’in unutulmaz mısraları İş Sanat’ta ses buluyor…
Hazırlayan: Atilla Birkiye
Müzik direktörü: Serdar Yalçın
Sahneye uygulayan: Mehmet Birkiye
Şiirler: Metin Belgin, Bülent Emin Yarar, Hakan Gerçek, Tilbe Saran,Hümay Güldağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics