7 Mayıs 2009 Perşembe

IGOR

Anthony Leondis’in yönettiği ve John Cusack, Myleene Klass, Robin Walsh ile Matt McKenna’nın seslendirdiği animasyon film Igor, 08 Mayıs 2009’da Tiglon Film dağıtımıyla Film Pop tarafından vizyona çıkarıldı.
Malarya Krallığı’nda başarıya giden yol kötülükten geçer. Her yıl düzenlenen Şeytani İcatlar Fuarı’nda ülkenin en gözde bilim adamları yeni projelerini sunarlar. Diğerlerini yenen icadın yaratıcısı “yılın en şeytani bilim adamı” seçilir. Malarya Kralı Malbert ise tüm dünyayı kazanan icadı üzerlerine salmakla tehdit eder. Ülkenin tek gelir kaynağı bu şantajlar sayesinde toplanan haraçlardır.
Fakat söylenene göre Malarya bir zamanlar geçimini tarımla sağlayan, mutlu çiftçilerin yaşadığı bir ülkeymiş. Günlerden bir gün, nereden geldiği bilinmeyen kara bulutlar Malarya’nın üzerini sarmışlar ve asla gitmemişler. Değişen hava koşulları ülkenin ekonomisini de etkilemiş. Bir zamanlar her çeşit sebzenin yetiştiği bereketli Malarya’da topraklar kurumuş, ürünler kesilmiş. İşte bu kriz döneminde Kral Malbert şantaj fikriyle ortaya çıkıp, ülkeyi tekrar kalkındırmış. İcatlarıyla bu gidişin devamını sağlayan bilim adamlarıysa Malarya’nın üst sınıfı olmuşlar. Ülkenin en az itibar görenleriyse bilim adamlarının her türlü işini yapan Igorlarmış. Malarya’da sırtında bir kamburla doğan her çocuğa aynı isim verilir olmuş; Igor. Bütün Igorların kaderi aynıymış; bir Igor okuluna gönderilmek ve hayatları boyunca efendilerine nasıl hizmet edeceklerini öğrenmek.
Sanmayın ki beş parmağın beşi de bir. Malarya’daki kimi bilim adamları mucitlikte son derece başarısızlar, örneğin Doktor Glickenstein gibi. Bazı Igorlarsa kendilerine öğretilenden farklı bir hayatın hayalini kurmaktalar. Üstelik son derece yaratıcı icatlar da üretebiliyorlar. Mesela Doktor Glickenstein’ın yardımcısı gibi. Hikâyemizin kahramanı da bu Igor zaten.
Bir gün Doktor Glickenstein Şeytani Bilim Fuarı için hazırladığı icadını denerken, bir kazaya kurban gidiyor. Böylece bizim Igor’un beklediği fırsat da ayağına geliyor. Üzerinde gizlice çalıştığı projesini hayata geçirip fuara katılabilir artık. Peki ya kazanırsa? Neden olmasın? Artık kimseye hizmet etmesi gerekmez. Şan, şöhret ve elbette güzel bir kız onun olabilir.
Igor’un üzerinde çalıştığı icat hiç mütevazı sayılmaz. Şu ana kadar Malaryalı pek çok bilim adamı bir canlı yaratmaya kalkıştı ama hiçbiri başarılı olamadı. Igor’un amacı bu anlamda bir ilki gerçekleştirmek. Aslında Igor’un aynı alanda kısmen başarıya ulaşmış eski çalışmaları da var. Bir kavanozun içindeki Beyin mesela. İsmine aldanmayın, ne yazık ki pek akıllı sayılmaz. Scamper ise yine Igor’un yarattığı bir tavşan. Beyin’in aksine o gayet zeki, hatta belki de biraz fazla zeki. Gerçek bir nihilist olan Scamper daha fazla yaşamak istemiyor ama intihar girişimleri hep başarısızlıkla sonuçlanıyor, çünkü kendisi ölümsüz.
Beyin ve Scamper’ın yardımıyla üzerinde çalıştığı projesini hayata geçiren Igor, tüm zamanların en şeytani icadını yarattığı konusunda iddialı. Fakat ufak bir sorunla karşılaşıyor. Beyin’in iyi niyetli ama beceriksizce yardımı sayesinde canavarı kötülükten ziyade iyilik yapmaya eğilimli bir dişiye dönüşüyor.
Bir yanlış anlama sonucu isminin Eva olduğunu sanan canavar, çok geçmeden oyunculuk hayalini açıklayarak Igor’u şaşkınlığa uğratıyor. Sadece bir hafta sonra Şeytani İcatlar Fuarı’nda canavarını arenaya çıkartması gereken Igor, neyse ki yaratıcı bir çözüm buluyor. Önce Eva’ya fuarı Malarya’da sahneye konulacak en büyük müzikal için bir seçme olarak tanıtıyor, daha sonra da başrolü kapmak için seçmelerde etrafı yakıp yıkması gerektiğine inandırıyor. Böylece yedi gün sürecek heyecanlı bir hazırlık başlıyor.
Ancak işler pek planlandığı gibi gitmiyor. Şeytani bir bilim adamı olmanın sandığından daha fazlasını gerektirdiğini anlayan Igor, yetmezmiş gibi Eva’ya aşık oluyor. Diğer yandan fuarı her yıl istisnasız kazanan Doktor Oh!Canımadeğsin, Igor’un canavarından haberdar oluyor. Aralıksız galibiyetini başka bilim adamlarının icatlarını çalmasına borçlu olan hilekâr Oh!Canımadeğsin, Eva’yı ele geçirmek için Igor’un peşine düşüyor.
Gerçekte kötü birisi olmadığını anlayan Igor birdenbire çok daha önemli görevleri olduğunu fark ediyor. Eva’yı Oh!Canımadeğsin’den korumak ve ülkelerinin kaderini değiştirmek artık Igor’un ellerinde. Elbette Beyin ve Scamper’ın da yardımlarıyla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics