7 Mayıs 2009 Perşembe

Tolstoy'un dedesinin raporları Türkçe'ye çevrildi

Tolstoy'un büyük dedesi Elçi Pyotr Andreyeviç Tolstoy'un gizli raporları, Türkçe'ye çevrilerek, ''Tolstoy'un Gizli Raporlarında Osmanlı İmparatorluğu'' adıyla yayımlandı.
Tolstoy, tuttuğu notlarda Sultan II. Mustafa döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nun iç durumu hakkında ayrıntılı bir resim çiziyor. 18. yüzyılın başlarında ne Türk ne de Avrupa kaynaklarında geniş bir şekilde anlatılmayan birçok önemli mesele hakkında değerli bilgiler veriyor.
Kayıtlar, özellikle ''Ağır vergi yükü, gayrimüslim halkla olan ilişkiler, devlet mekanizmasının yapısı, üst düzey bazı memurların kişisel özellikleri, saraydaki yolsuzluk, ordunun özellikle de donanmanın durumu, Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle ilişkileri, Rus-Türk ilişkilerini zorlaştırmaya çalışan Avrupa elçilerinin Türkiye'deki faaliyetleri'' konularını içeriyor.
''TANRIM BİZİ TÜRKLERDEN KORU''
Leyla Coşan'ın Avrupa arşivleri ışığında Avrupa'da Türk korkusunu ele alan ''Tanrım Bizi Türklerden Koru'' adlı kitabı da okurla buluştu.
16. yüzyılda Almanların Türklerden korunmak için yazdığı duaları içeren kitapta, Martin Luther'in Türklere karşı, ''Tanrım yardımcı ol bize sözlerinle/Papa'nın ve Türklerin cinayetini engelle/Senin oğlun olan İsa'yı/ İsterler senin tahtından indirmeyi'' şeklindeki çocuk duası dikkati çekiyor.

''DARBE KURBANI ABDÜLAZİZ HAN''
Ziya Nur Aksun'un kaleme aldığı ''Darbe Kurbanı Abdülaziz Han'' adlı çalışma da Ötüken Yayınları tarafından yayımlandı.
Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselmeyi hedefleyen son padişahı olarak tasvir edilen Sultan Aziz, Mecelle'yi hazırlatmaya başlamış, modern müesseseler, bakanlıklar, ticaret ve sanayi alanındaki birçok teşkilatlanmalar onun zamanında yapılmıştı.
Kitapta, ''Darbeyle tahtından indirilen ve cinayete kurban giden Sultan Aziz Han'a yapılan darbe, ardından gelen darbeler, sonunda Yıldız'da kurulan mahkemenin seyri ve kararları'' yer alıyor.
H. Ali Karasar, Sanat K. Kuşkumbayev'in kaleme aldığı, ''Türkistan Bütünleşmesi Merkezi Asya'da Birlik Arayışları 1991-2001'' adlı kitap da okurla buluştu.
Kitap, Sovyet sonrası dönemde Türkistan liderlerinin neden birlik arayışına girdiklerini açıklıyor. Bir yandan yeniden tarif olunan milli kimlikler ve yeniden yazılan milli tarifler de dikkate alınıyor.
Bu noktada nihai soru olan ''Milli kimlik inşası ile bölgesel bütünleşme çabalarının nasıl olup da aynı zaman dilimi içinde uygulamaya konulduğuna'' kitapta cevap aranıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics