7 Mayıs 2009 Perşembe

Nasreddin Hoca Almanya'ya gitti, yönetmenin haberi yok

Bir tiyatro oyunu, yönetmenin izni olmadan yurtdışında festivale katılabilir mi? Yine yönetmenin bilgisi olmadan oyuncular değişebilir mi? Tiyatro dünyası bugünlerde, yukarıdaki sorulara 'evet' dedirten bir olayla karşı karşıya.
Frankfurt Başkonsolosluğu Kültür Ataşeliği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde 'Nasreddin İnadın Sonu' adlı oyunla Van Devlet Tiyatrosu'nu davet etti. Devlet Tiyatroları (DT) sanatçısı Özer Tunca'nın yazıp yönettiği ve tiyatronun 2006-2007 sezonunda sahnelediği çocuk oyunu, 25 Nisan'da Frankfurt Gallus Theater'de, 26 Nisan'da Bad Hamburg'da seyirci karşısına çıktı. Oyunun sonunda yönetmenle görüşmek isteyenler ise yönetmenin ekiple birlikte gelmediğini öğrendi. Tunca, oyunun Almanya'da sahnelendiğini gazetelerden ve bir arkadaşından öğrenmiş. Van DT'de muhatap bulamayan Tunca, DT Genel Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurarak bilgi istemiş.
Tiyatro dünyasında skandal olarak değerlendirilen asıl nokta ise oyundaki bazı rollerin yönetmenin izni olmadan başka oyunculara verilmesi. Bilgi almak için aradığımız Özer Tunca, açıklama yapma yetkisi olmadığını söyledi. Van DT yetkilileri de konunun DT Genel Müdürlüğü'nü ilgilendirdiğini belirtti.
Özer Tunca'nın bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu anlatan bir DT oyuncusu, yönetmenin hakkını yasal yollarla arayacağını söyledi. Tiyatro eleştirmeni Üstün Akmen de bir tiyatronun yönetmeni olmadan turneye çıkabileceğini; ancak yönetmenin bilgisi olmadan oyuncuların değiştirilemeyeceğini belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics