7 Mayıs 2009 Perşembe

Tarkan'ı o yarattı, hayatı kitap oldu...

''Tarkan'', ''Hüdaverdi'', ''Çoban Çantası'', ''Pırtık'', ''Alibey Amca'' gibi çizgi kahramanlarının çizeri Sezgin Burak, ölümünün 31. yılında yayınlanan ''Tarkan'ın Yaratıcısı Sezgin Burak'ın Hayatı ve Eserleri'' adlı kitapla anılıyor.
Yaklaşık 6 ay önce kurulan ''Tarkan Çizgi Romanını ve Sezgin Burak'ın Eserlerini Yaşatma Derneğinin'' (TASEYAD) ilk yayını olarak piyasaya çıkan 158 sayfalık kitabı Sezgin Burak'ın eşi Türkay Burak kaleme aldı.
Sezgin Burak'ın atalarından Çerkez Aslan Bey'in ve eşi Kırım Tatarı Bike Hatun'un hayat hikayeleri ve Sakarya'ya yerleşme süreciyle başlayan kitapta, 1935 Adapazarı doğumlu sanatçının eğitimi, akrabaları, şimdiki adıyla Mimar Sinan Üniversitesindeki eğitim yılları, Babıali'deki meslek ve sanat hayatı, evliliği, ''Tatar Kanı'nın ilk hecelerinden Tarkan tipinin doğuşu, diğer oluşturduğu tipler olmak üzere fotoğraf ve belgelerle anlatılıyor.
TASEYAD Derneği Başkanı ve sanatçının küçük oğlu Tan Burak, kitabın derneğin ilk ürünü olduğunu, Sezgin Burak'ın yarattığı çizgi kahramanlarının yaşatılması için çeşitli etkinlikler planladıklarını belirtti.
SEZGİN BURAK Kimdir?
Türk ve Avrupa basınında değerli eserler veren Sezgin Burak 1935 yılında Adapazarı’nda doğdu.
İlk karikatürleri ilkokul çağlarında Doğan Kardeş dergisinde yayınlandı.
Sezgin Burak, profesyonel anlamda ilk eserlerini Güzel Sanatlar Akademisine girdiği 1952 senesinde üretmeye başladı.
Akbaba’da karikatürler, Aydabir, Yirminci Asır, Bütün Dünya ve Hafta mecmualarında da resimler, kompozisyonlar çizdi.
1957 yılında resim ve dekorasyon öğrenimini tamamlayarak İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’den mezun oldu. Aynı yıl çalıştığı Cumhuriyet gazetesinde Fakir Baykurt'un Yunus Nadi roman ödülünü kazanan Yılanların Öcü isimli eserini resimledi.
1958’de Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeye başladı. Çeşitli tiyatrolarda sahne dekorları hazırlayan sanatçı yine Cumhuriyet gazetesinde Ala Geyik romanını resimlendirdi.
Sanatçı, Ses ve Hayat mecmualarında roman ve hikaye resimlerinin yanı sıra roman, kitap kapakları ve sinema reklamları da hazırlamıştır.
Sezgin Burak, 1964 yılında Bizimkiler (Hüdaverdi) adlı bant karikatür tipini yarattı.
Bu eseri uzun yıllar günlük olarak Hürriyet gazetesinde yayınlanmıştır.
Sanatçı 1965 yılında gittiği İtalya'nın Milano şehrinde bulunan zamanın ünlü sanat ajansı Studio D'Ami de çalıştı ve burada El-Cougar kahramanını yarattı.
Bu sırada İtalyan bir ressamla beraber Kolosso adlı Herkül benzeri bir çizgi kahramanı resimledi.
Yine İtalya'da, 1966 yılında Milano’da düzenlenen Avrupa Reklam Yarışmasında iki birincilik aldı.
1966 yılında yine İtalya'da bulunduğu dönemde, ünlü resimli roman kahramanı Tarkan’ı yarattı .
Tarkan, 1967 yılında Hürriyet gazetesinde günlük olarak yayınlanmaya başladı. Daha sonra beyazperdeye aktarılarak 5 adet Tarkan Filmi çevrildi.
Sezgin Burak, 1968-69 yılları arasında Yaşar Kemal’in ünlü romanı İnce Memed’i (1.ve 2.bölüm), bunu takiben 1970’de Ağrı Dağı Efsanesi romanlarını resimlendirdi.
1976'da Çoban Çantası adlı çizgi kahramanını yarattı.
Son olarak çeşitli akrilik ve yağlıboya çalışmaları da yapan sanatçı 1978 yılında hayata veda etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics