6 Mayıs 2009 Çarşamba

İç Savaş’ın kayıp kareleri korunuyor

İspanya İç Savaşı’nı görüntülediği karelerle ünlenen Robert Capa’nın yetmiş yıl boyunca kayıp olan 126 rulo filmi geçen aralıkta bulunup korumaya alındı
Bilmeyenler için bir top kalın kartonun içindeki fotoğraf negatiflerinden ibarettir, ancak uzman fotoğrafçılar için bu eserler, savaş fotoğrafçısı Robert Capa’nın 70 yıldır kayıp olan Mexican Suitcase’in en değerli parçalarıdır. İspanyol İç Savaşı sırasında çekilen bu fotoğraflar, Capa’nın 1939 yılında İspanya’yı terk edişinden bu yana kayıptı. Fotoğraflar 1990’ların başında Meksika’da ortaya çıktı ve tartışma başlamış oldu; bu fotoğraflar kimin himayesinde kalacak? 126 rulo filmden oluşan koleksiyon, geçen aralık ayında New York’taki Uluslararası Fotoğraf Merkezi tarafından korunmaya alındı.
New York Times’a konuşan Uluslararası Fotoğraf Merkezi’nin küratörü Brian Wallis, 20. yüzyıl fotoğraf sanatının en değerli eserini bulduk” diyerek Capa’nın eserlerinin fotoğraf sanatı için büyük önemi olduğunu vurguluyor. Capa’nın bir çok negatifinin savaş sırasında kaybolduğunu anlatan Wallis, “Bulunan koleksiyon Capa sanatının kutsallığını yansıtıyor” dedi.
Ancak Wallis ve arkadaşlarını hayal kırıklığına uğratan şey, bulunan eserler arasında Capa’nın meşhur fotoğrafı Düşen Asker/The Falling Soldier’in negatiflerinin bulunmayışı. Savaş sırasında vurulan bir İspanyol askerin fotoğrafı olan Düşen Asker, çekildiği 1936 yılından itibaren tartışmalara yol açmış, kimi çevreler fotoğrafın kurgu olduğunu iddia etmişti. Fotoğrafın negatifinin bu tartışmalara son noktayı koyabileceğini vurgulayan Wallis, “bulunan kutular içinde Düşen Asker’in negatifi maalesef yok. Bu nedenle tartışma sürecek” yorumunu yaptı.
Öte yandan bulunan kutular içinde, Capa’nın çağdaşı Gerda Taro ve david Seymour’a ait negatiflerin de bulunduğu kaydedildi.
Chim lakabıyla fotoğraf dünyasında adını duyuran Seymour, 1947’de Capa ile Magnum’a katılmış ve Capa ile birlikte bir çok fotoğrafa imza atmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics