6 Mayıs 2009 Çarşamba

Sokak tiyatrosuna polis engeli

İzmir Yenikapı Tiyatrosu oyuncularının, Taksim ve Kadıköy’de sokakta sergilemek istedikleri, Rus yazar Gogol’e ait “Palto” adlı tiyatro oyunu polis tarafından engellendi
İzmir Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları olan ve gönüllü olarak birçok şehre giden 4 genç, önceki gün ilk olarak Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde daha sonra da Kadıköy İskele Meydanı’nda polis tarafından engellendi. Gençlerden Timur Özçıngırak, dünyanın her yerinde sokak tiyatrosunun kentlere renk kattığını ve şimdiye dek ilk kez durdurulduklarını söyleyerek, “Sanatı sokağa ücretsiz taşıdığımızı söylememize rağmen bir arkadaşımız karakola bile götürüldü” diye konuştu.
Nazlı Masatçı da, “Mardin, Diyarbakır, Çorum ve Bartın’da bile engellenmedik. Türkiye’nin en modern iki ilçesinde ise engellendik” dedi.
Gogol’ün ‘Palto’su
Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün 1842’de yayımlanan uzun hikâyesi Palto, Rusya’da yaşanılan sosyal sınıf baskısının alt sınıf insanları-nın üzerinde bıraktığı etkiyi anlatıyor. Gogol’ün Rus insanını aşağılamakla suçlandığı eser, Rus edebiyatının önemli eserlerinden biri. Dostoyevski, bu önemi “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık” sözleriyle vurgulamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics